Dirk Nowitzki: Luka Dončić igra kao da ima 32 godine

Nijemac pun hvale za Slovenca

Dirk Nowitzki: Luka Dončić igra kao da ima 32 godine

Edmir Škorić

Legendarni njemački košarkaš Dirk Nowitzki govorio je o svom nasljedniku u Dallas Mavericksima, Luki Dončiću.

Dirk Nowitzki priznao je da je bio jako skeptičan oko toga šta Luka Dončić može kada je tek došao u Dallas. Dva velika evropska talenta su se u jednom dijelu susrela, imali su priliku igrati zajedno na zalasku karijere Nijemca, dok je Slovenac tek došao u NBA ligu. Dončić je izabran 2018., a Nowitzki je svoju posljednju utakmicu odigrao 2019. godine.

“Kraj moje karijere nije bio lijep. Loše smo se provodili, čak se raspravljalo treba li tenkirati ili ne. Trebala nam je iskra da promijenimo stvari i nisam mislio da je to ovaj tip” objašnjava Dirk o lošem sportskom trenutku kroz koji su prolazili Mavsi kada su odabrali Dončića.

"Kad je prvi put došao u dvoranu na trening izgledao je kao veliki igrač, ali nisam bio siguran hoće li uspjeti. Je li dovoljno brz i atletski sposoban prestići igrače kao u Evropi? Bilo je dosta dvojbi unutar ekipe", dodao je Nijemac.

“Svi znaju da se igrači sastaju prije 'trening kampa'. Otprilike mjesec dana prije početka. Igrati zajedno i trenirati sa saigračima. Dečki su ga pokušali testirati, faulirati ga tu i tamo na blokovima. A onda smo vidjeli: imao je nešto posebno. Znao je kako se kretati, znao je igrati, znao je dodavati kako bi drugi zablistali", kaže Nijemac koji ističe da je u tom trenutku promijenio mentalitet.

Oglasi

"Tada smo počeli misliti da će biti jako dobar igrač, ali nisam ga mogao zamisliti na razini na kojoj je sada", iskren je legendarni košarkaš Dallasa.

Mavericksi su odabrali Luku Dončića kao trećeg izbora na draftu 2018. u razmjeni s Atlanta Hawksima za Trae Younga. Došao je nakon što je bio MVP Lige i Eurolige i osvojio dvostruku titulu sa Real Madridom.

"Tokom te zadnje godine bio sam jako dirnut. Propustio sam prve 34 utakmice i nisam mogao putovati na turneju dva mjeseca, bilo je teško i nisam uspio provesti onoliko vremena s njim koliko bih želio. Ali bilo je njegovo vrijeme da zablista i on je to učinio".

A njihov odnos?

"Mi smo prijatelji. Dobri smo. Kad sam u gradu, idemo na večeru. Ali biti mentor zvuči prejako jer mu ja za to ne trebam. Kao što vidite, igra kao da ima 32 godine. Kako čita igru, kako se kreće po parketu itd. Volio bih reći da sam mu pomogao govoreći o nekim stvarima, ali dečko je profesionalac gotovo od svoje 11 godine. Ovako igra, ništa ga ne može zbuniti tokom igre, radi što mora. Njegov napredak je nevjerovatan. Nisam mislio da će mu ići tako dobro iz godine u godinu, ali on to nastavlja činiti i jako sam sretan zbog njega ", zaključio je Nowitzki.

Nowitki je kompletnu NBA karijeru proveo u Dallasu i izgleda kao da će Dončić biti pravi nasljednik Nijemca jer i sam nema namjeru mijenjati tim. Ono što Dončiću nedostaje je titula u NBA ligi, a koju je slavni Nijemac osvojio 2011. godine kada je bio i MVP finala.

No, jedno je sigurno, fanovi Mavsa i ljubitelji košarke generalno danas u partijama Luke uživaju jednako kao nekada u Dirkovim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi