Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Dražen Petrović, košarkaški genijalac

Saobraćajna nesreća bila je kobna

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Dražen Petrović, košarkaški genijalac

S. Mlaćo

Jedan od najvećih sportista Hrvatske i općenito s ovih prostora Dražen Petrović rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, a preminuo je na današnji dan prije 28 godina. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše doprinijeli Euroligi, a smatra se i predvodnikom evropskih košarkaša u NBA.

Petrović je na današnji dan prije 28 godina tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj, kada je vozilom upravljala njegova tadašanja devojka, Klara Szalantzy.

Dražen se u tom momentu nalazio na mjestu suvozača kada je na njih naletio kamion, nakon čega mu nije bilo spasa, dok je ona preživjela. To se odigralo u blizini grada Denkendorfa, dan poslije utakmice u poljskom Vroclavu između Slovenije i Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Tokom karijere osvajao je brojne medalje, kao i individualne nagrade, a primljen je u Kuću slavnih , što dovoljno govori koliko je značio košarci.

Petrović je bio omiljen među prijateljima, saigračima, ali i rivalima, a opisao ga je i njegov saigrač iz reprezentacije i veliki prijatelj Dino Rađa.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

''Teško je napisati nešto o Draženu što već nije bilo napisano. Ipak nakon gledanja 'Last Dance' moram napraviti paralelu. Neću pričati o igračkim kvalitetima jer to u ovoj situaciji nije ni bitno. Samo glava. Sve što je bilo u Jordanovoj glavi bilo i u Draženovoj. Identično. Zato i je bio to što je bio. Pobjednik iznad svega", napisao je Rađa, pa dodao:

"Gubile su se utakmice tu i tamo, prvenstva i titule, ali glava je bila ta koja nije dozvoljavala predaju i koja je gurala bez kompromisa naprijed. Od njega je i moja glava naučila puno i kopirala nesvjesno. Ko je tada ima pojma o bilo čemu. I sad za potvrdu svega jedna situacija koju malo ko zna. Poslednja utakmica Draženova protiv Slovenije u Poljskoj. Totalno nebitna jer smo igrali finale kvalifikacija, a prva tri idu na EP. Znači utakmica za ništa. Niko nije ni trebao da igra. Međutim, to za njega nije nikad bila opcija. I naravno da se pri kraju utakmice koju smo izgubili nas dva popi*karmo iz pi*darije. Ko kome nije dodao, ko nije zagradio. On meni mater, ja njemu i nema više toga. I onda sutradan taj nesretni put. Ranom zorom sjedimo Stojko (Vranković prim. aut), on i ja za istim stolom i pijemo kafu.... Kaze on Stojku da mi kaže da sam idiot, a ja opet isto tako preko Stojka njemu. Nema veze što igraš, važno ili ne, uvijek si morao biti na 100 posto. Zato i je bio veliki vođa", zaključio je Rađa u ranijoj objavi.

Promo

Top Komentari

Realist
Najveći europljanin ikad. Možda mu se Dirk jedini približio.
5 5
Antisha
Život leti kapetane, mladost biži, a na srcu friži...
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi