FIBA baš ne vjeruje Zmajevima, Sloveniju vidi kao prvog favorita za zlato

Uoči Eurobasketa

FIBA baš ne vjeruje Zmajevima, Sloveniju vidi kao prvog favorita za zlato

E. Škorić

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je spisak reprezentacija koje smatra favoritima za osvajanje Eurobsaketa ove godine.

FIBA je na osnovu snage timova i prethodnih uspjeha napravila listu prema favoritima na Eurobasketu, a na prvo mjesto je stavila Luku Dončića i njegove saigrače, koji će igrati u grupi zajedno s BiH.

Prema FIBA-i, drugi favorit na Eurobasketu je Francuska, zatim slijede Grčka, Srbija, Litvanija, Španija, Turska, Italija, Njemačka, Češka...

Hrvatska je smještena na 11. mjesto, dok je reprezentacija Bosne i Hercegovine tek na 16. mjestu od ukupno 24. Najmanje šanse FIBA daje Nizozemskoj, a potom Estoniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

Evropsko prvenstvo u košarci igra se od 1. do 18. septembra u Njemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj.

BiH je u grupi B sa Njemačkom, Mađarskom, Slovenijom, Litvanijom i Francuskom. Podsjetimo da će naš tim predvoditi centar Portlanda Jusuf Nurkić uz novog košarkaša Real Madrida Džanana Musu.

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Adis Bećiragić, objavio je spisak sredinom prošlog mjeseca.

Na spisku se nalaze sljedeći košarkaši: Miralem Halilović (Nanterre, Francuska), Edin Atić (Budućnost, Crna Gora), John Roberson (Manisa, Turska), Džanan Musa (Real Madrid, Španija), Jusuf Nurkić (Portland Trail Blazers, SAD), Emir Sulejmanović (Tenerife, Španija), Luka Garza (bez kluba), Amar Alibegović (Cedevita Olimpija, Slovenija), Amar Gegić (Cibona, Hrvatska), Kenan Kamenjaš (Budućnost, Crna Gora), Sani Čampara (Split, Hrvatska), Ismet Sejfić (Golden Eagle Ylli, Kosovo), Rijad Avdić (WWU Baskets Munster, Njemačka), Adin Vrabac (Mons, Belgija), Ajdin Penava (Mons, Belgija), Jure Zubac (Inter Bratislava, Slovačka), Haris Delalić (Igokea), Aleksandar Lazić (Mornar, Crna Gora).

Pripreme reprezentacije počele su 28. jula na Vlašiću. U sklopu kvalifikacija za SP, Zmajevi će gostovati Crnoj Gori 24. avgusta, a tri dana kasnije ugostiti Francusku.

To će ujedno biti posljednji mečevi našeg nacionalnog tima pred nastup na Evropskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi