Hrvatska lakše diše, osigurali su glavne kvalifikacije
FOTO: FIBA

Borba za Eurobasket 2025. godine

Hrvatska lakše diše, osigurali su glavne kvalifikacije

Haris Zilić

Košarkaška reprezentacija Hrvatske izborila je plasman u glavne kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine i to nakon dosta muke i borbe. Hrvatska je morala igrati dva preliminarna kruga.

Zbog loših kvalifikacija za Mundobasket ove godine, Hrvatska je igrala prvu rundu kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine, ali tu je završila iza Poljske pa je morala u popravni baraž sa selekcijama gdje košarka nije ni među deset sportova.

Žrijeb je Hrvatsku smjestio u grupu sa Irskom i Luksemburgom i bilo je jasso u kakvoj god krizi da su Hrvati i u kakvom god sastavu igrali ipak su Irska i Luksemburg amaterski nivo košarke.

Hrvatska je to i dokazala. U trećem kolu upisala je još jedan ubjedljiv trijumf ovaj put u gostima protiv Irske rezultatom 95:61 i tako sa tri ubjedljiva trijumfa kolo prije kraja osigurali su prvu poziciju i plasman u glavne kvalifikacije gdje je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Tako da će duel četvrotg kola protiv Luksemburga biti revijalan.

U trijumfu protiv Irske danas prvo ime kod Hrvatske bio je Dario Drežnjak sa 17 poena, pet skokova i tri asistencije, Perković je dodao 15 poena i četiri skoka. Kod Irske izdvojio se Murphy sa učinkom od 12 poena i tri skoka.

Oglasi

Hrvatska koašrka je u velikoj krizi i sami su krivi što su sebe doveli u situaciju da moraju igrati preliminarne runde kvalifikacija sa selekcijama iz donjeg doma evropske košarke.

Iz preostalih preliminarnih grupa blizu plasmana u glavne kvalifikacije su Danska i Slovačka. Velika borba je u grupi J gdje Austrija, Bugarska i Norveška nakon dva kola imaju omjer 1-1.

Iz prve preliminarne runde plasman u kvalifiakcije osigurali su Portugal i Sjeverna Makedonija.

U glavnoom žrijebu od ranije su već selekcije Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Francuske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Islanda, Izraela, Italije, Litvanije, Crne Gore, Nizozemske, Srbije, SLovenije, Španije, Švedske, Tursk ei Urkajine.

Kao domaćini Eurobasketa direktan plasman su oosigurale selekcije Kipra, Finske, Latvije i Poljske, ali i ove selekcije će igrati kvalifikacije kao vid pripremnih mečeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi