Euroliga i Eurocup ipak će se nastaviti

Telefonska sjednica čelništva Eurolige

Euroliga i Eurocup ipak će se nastaviti

Iako je bila najavljena za srijedu ujutro, telefonska sjednica čelnika Euroliga održana je danas.

Kako je saopćen, želja svih je da se tekuća sezona završi, ali u isto vrijeme priznaju da će se to dogoditi najvjerojatnjije posijle maja. Moguća je i promjena sistema takmičenja, kako u Euroligi, tako i Eurocupu.

"Takmičenje će se nastaviti kad situacija dozvoli da postoje optimalni zdravstveni i sigurnosni uslovi za sve učesnike, u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih organa i lokalnih uprava" - rečeno je na sjednici.

Prioritet je završetak sezone u Euroligi sa postojećim formatom, što znači igranje preostale faze regularne sezone, doigravanje i Final Foura. To bi najvjerojatnije podrazumjevalo završetak poslije prvobitno zakazanih majskih datuma, a raspored mečeva mogao bi se po potrebi promijeniti. Isti prioritet će biti primenjen i u Eurocupu.

Nastavitće se sa analizom potencijalnih alternativnih formata takmičenja koji se mogu aktivirati samo ako to bude zahtjevala situacija.

Prijedlog udruženju igrača Eurolige i glavnom odboru trenera Eurolige koja između ostalog uključuju: potencijalni povratak igrača i trenera u njihove rodne gradove, obaveze igrača i glavnih trenera, uključujući prilagođeno plaćanje tokom obustave takmičenja.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

"Povećati fleksibilnost propisa o financijskoj stabilnosti i fair playu za period 2019-20. dok ne bude stabilnija financijska situacija" - navodi se još u saopćenju.

Euroliga na kraju navodi da svi njeni učesnici (liga, klubovi, igrači, sudije i ambasadori) treba da daju svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa na svaki mogući način.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi