FIBA izgubila rat: Velikani ostaju vjerni Euroligi

Samo 16 klubova u Euroligi

FIBA izgubila rat: Velikani ostaju vjerni Euroligi

E. Škorić

Na sastanku u Barceloni odučeno je da od sljedeće sezone Euroliga broji samo 16 ekipa.

Board Eurolige i kompanije IMG u Barceloni se danas sastao, te se govorilo u budućnosti najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja. 

Stalni učesnici Eurolige su Anadolu Efes, CSKA, Emporio Armani Milan, Barceona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi Tel Aviv, Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Jedno mjesto u Euroligi pripast će pobjedniku Eurokupa iz prethodne sezone, dok će se tri ekipe plasirati kroz nacionalna prvenstva, dok će jedan tim dobiti nastup kroz kvalifikacije.

Sistem takmičenja bit će drugačiji od sadašnjeg. Ligaški sistem igrat će 16 klubova, odnosno 30 kola, a nakon toga slijedi play-off na tri dobijene utakmice. Završni turnir izborit će pobjednici serija.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Ovo je loša vijest za sve manje evropske lige, pošto se sada može reći da je formirana liga bogataša i mnogi će teško uspijevati da zaigraju u najkvalitetnijem takmičenju.

Eurokup će imati 24 tima od kojih će 21 učešće osigurati kroz domaća takmičenja, a preostala tri će dobiti specijalnu pozivnicu. Također, i u ovom takmičenju igrat će se po ligaškom sistemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti