Kraj za Euroligu: Ni ABA liga više neće imati svrhu?
Foto: EPA

Euroliga više neće postojati?

Kraj za Euroligu: Ni ABA liga više neće imati svrhu?

M. Šljivak

Sadašnji format košarkaške Eurolige za dvije godine vjerovatno više neće postojati.

Delegacija najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi susrela se u Švicarskoj s predstavnicima Svjetske košarkaške federacije (FIBA), te bi od sezone 2017/2018 mogli gledati košarkašu Ligu prvaka.

FIBA je ponudila zanimljivo rješenje. Žele da Euroliga pređe pod njihovo okrilje, te bi oni organizovali takmičenje sa 16 klubova.

Osam timova bi imali sigurno učešće. To su Real, Barcelona, Efes, Fenerbahče, CSKA, Maccabi, Panathinaikos i Olympiacos, dok bi četiri mjesta dobili prvaci Italije, Francuske, Njemačke i Litvanije.

Četiri trima bi došla kroz kvalifikacije, a u njima bi učestvovao i prvak ABA lige, kojoj ovaj format takmičenja ne donosi apsolutno nikakvu korist, jer ostaje bez direktnog učesnika u Euroligi.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Ostaje da vidimo hoće li rukovodstvo Eurolige prihvatiti ove uslove i hoće li Euroliga definitivno nestati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije