Nadrealne scene u Nišu, FIBA napravila potez bez presedana

Užasni uslovi za igru na EP za juniore

Nadrealne scene u Nišu, FIBA napravila potez bez presedana

E. Škorić
Teme:

Na FIBA U18 Evropskom prvenstvu u Nišu nastao je haos. Jaka kiša i nedostatak klima uređaja uzrokovali su nesigurne uslove, a to je dovelo do višestrukih ozbiljnih povreda mladih košarkaša.

U utakmici Italje i Grčke jedan od košarkaša Italije doživio je tešku povredu, a dvorana je bila puna vlage i klizao se parket jer nije radilo hlađenje kako treba, krov je malo propuštao vodu, peškirima se parket čistio mnogo više nego što je to uobičajeno.

U drugoj dvorani u Nišu igrali su Poljska i Turska vjerovali ili ne u dvorani bez klime iako je vani bilo preko 30 stepeni. Igrači nisu mogli da podnesu takve uslove, a onda su košarkaši Poljske i Turske prosto prestali da igraju, četiri minute prije kraja počeli su lagano da šetaju u znak protesta.

Košarkaški analitičar i novinar Jonathan Givony prvi je izvještavao na društvenim mrežama o haotičnom stanju u Nišu. I umjesto da FIBA prizna pogrešku ili poradi na tome da se stvari promijene, odlučila je - blokirati profil novinara!

Jutros je Jonathan Givony objavio kako je FIBA podnijela žalbu, pa zaključala njegov račun zbog, kako navodi, "legitimnog izvještavanja o nesigurnim uslovima na njihovom turniru i naknadne odluke igrača da protestiraju i odbiju da se takmiče u posljednjih pet minuta utakmice".

Evropsko juniorsko prvenstvo igra se u dvoranama Čair i Osnovne škole "Mika Antić", ali prvi dan turnira donio je zaista nevjerovatne scene.

Nastavak turnira zakazan je za danas, ali je pravo pitanje da li se nešto riješilo po pitanju uslova ili će iz Niša ponovo dolaziti loše vijesti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi