Hoće li KK Bosna povući svoje ime iz Royala?
Tuđi pehar ne bije bitke (Foto: Klix.ba)

Nakon ispadanja iz Lige 12

Hoće li KK Bosna povući svoje ime iz Royala?

E. Haračić

Samo par dana pred početak košarkaške sezone 2014/2015 skupština KK Bosna sastala se kako bi se spasilo svijetlo ime sarajevske košarke.

Do rasprave o budućnosti kluba čekalo se na izvještaj o reviziji poslovanja u ranijem periodu koje je urađena sa značajnim zakašenjenjem, a ni tada u oktobru 2014. godine, a ni nikada kasnije nije objavljena ili čak stavljena na uvid pojedinim članovima skupštine koji su to tražili.

Tada je jednostavno zaključeno da je situacija nepovoljna i da je jedini izlaz u privremenom zamrzavanju kluba “do nekih boljih vremena”. Da bi se spasili uposlenici i Upravni odbor KK Bosna, ime, grb, ali i prostorije kluba, te infrastruktura ustupljeni su do tada nepoznatom KK Royal koji je promptno iz nižeg ranga takmičenja, a uz blagoslov i wild card od KSBiH prebačen u Ligu 13.

Odluka o zamrzavanju KK Bosna i poslovno-tehničkoj saradnji sa KK Royal donešena je jednoglasno, ali nakon isključenja ili samovoljnog istupanja niza članova iz tijela Skupštine.

"KK Bosna bi svoj interes nastupanja u košarkaškim ligama Bosne i Hercegovine ostvario time što bi ustupio na privremeno korištenje “imena i znaka” klubu partneru koji bi za protuuslugu iz svog viška prihoda ostvarenog na kraju finansijske godine izvršio uplatu na blokirane, ali aktivne račune KK Bosna sa kojih bi se, shodno utvrđenim prioritetima, servisirala postojeća dugovanja kluba. Sporazum je potpisan na period od tri godine, sa nadovjerom od strane Skupštine KK Bosna svake godine i sa mogućnosti produžetka prema potrebi. Naglašavamo da KK Bosna nastavlja postojati, a kada se steknu uslovi za to, KK Bosna će se ponovo samostalno uključiti u sistem takmičenja", stajalo je između ostalog u saopštenju koji je izdao UO KK Bosna.

U prošloj sezoni jako loši - šesti, sada posljednji

Podsjetimo, skupština koja je stavila ime kluba na raspolaganje Royalu formirana je kada je “nezadovoljan radom Upravnog odbora i neprincipijelnim ponašanjem, manipulacijama, flagrantnim kršenjem Statuta, Zakona te Poslovnika o radu UO, kao i samovoljnog ponašanja predsjednika UO i pojedinih članova, te direktora u ostavci”, dio članova Udruženja KK Bosna sazvao hitnu sjednicu članova Udruženja KK Bosna uz predsjedavanje Enesa Terzića, jednog od osnivača kluba, a koja je izglasala smjenu dijela delegata u Skupštini KK Bosna, te imenovala nove članove.

To je sezona 2013/2014 koju je KK Bosna okončala na šestom mjestu i ostala bez plasmana u Ligu 6 što je okarakterisano nedopustivim sporskim neuspjehom pripisanom lošem menadžmentu uz isticanje herojske borbe igrača i stručnog štaba kojima se nije imalo šta prigovoriti.

Već u narednoj sezoni, onoj upravo okončanoj, Bosna-Royal umjesto napretka zakoračio je velikim koracima unazad. Klub koji je posudio ime nekadašnjeg evropskog prvaka ostvario je najgori rezultat u ligi, te pokazao da nije dostojan wild carda koji mu je KSBiH dodijelio, a ukoliko ne dođe do novih manipulacija učesnicima u narednoj sezoni neće biti dio elitnog ranga košarkaškog takmičenja u našoj zemlji.

Da li je ovo neuspjeh?

Tako će Royal-Bosna igrati drugi razred bh. košarke, A1 ligu, istu onu koju bi igrala da je kao Sloboda ili Čelik proglasila bankrot, ugasila klub i sa njime i nagomilane dugove, te krenula od dna. Naravno, uz pretpostavku da bi klub koji je ambiciozno najavio borbu u elitnom rangu mogao osvojiti titulu u najnižem rangu. Razlika bi bila u tome što ne bi bilo dugova, a osjećaj uspona bio bi povoljniji za sponzore i ulagače, od osjećaja pada u ponor koji sada vlada oko Hamze Hume 2.

Bez obzira na sportski plasman, ostaje pitanje vraćanja dugova od viška ostvarenih sredstava na koji se KK Royal ugovorom o saradnji obavezao. Ne treba gajiti iluzije, pa misliti da je dug KK Bosna ostao jednak onom iz prošle godine. Banke ne poznaju pojam “zamrzavanja”, pa je kamata na dug za koji se pričalo da iznosi 9 miliona KM sasvim sigurno ovaj iznoz značajno i povećala.

Na zvaničnoj stranici KK Bosna koja je također ustupljena Royalu, stoji poziv na utakmicu protiv HEO, objavljen prije više od mjesec dana, a pod “aktuelno” je dolazak pojačanja Damira Krupalije koji je u bordo dresu odigrao samo tri utakmice, posljednju u januaru, pa je možda i iluzorno očekivati neko zvanično očitovanje o sezoni koja spada u najmračnije u istoriji Bosne.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

KK Bosni su ostale još dvije godine ugovora sa Royalom koji im za sada nije dionio ništa dobro. Ukoliko u Hamze Hume 2 konačno shvate da samo ime i pehar iz sedamdeetih godina neće raditi umjesto njih, biće to dvije teške godine isčekivanja milosti iz KSBiH.

Prema saopštenju za javnost objavljenom u oktobru na kraju svake sezone neophodna je nadovjera ugovora o saradnji sa Royalom. Vrijeme je da delegati KK Bosna donesu svoj sud: da li je saradnja urodila plodom i da li su zadovoljni učinjenim?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.