Poniženje kakvo Dončić i Slovenija ne pamte: Hrvatska ih je razbila!

Borba za Olimpijske igre

Poniženje kakvo Dončić i Slovenija ne pamte: Hrvatska ih je razbila!

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Hrvatske deklasirala je Sloveniju u prvom meču kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Pireju rezultatom 108:92.

Na turniru u Grčkoj Hrvatska je u grupi sa Slovenijom i Novim Zelandom. U derbiju su snage odmjerile Hrvatska i Slovenija, a pobjedu je i to uvjerljivu odnijela selekcija koja je bila u ulozi autsajdera, barem u očima kladionica.

Već na samom startu Hrvatska pravi razliku, odlazi na dvocifrenu prednost (15:5) i imala je čak +18 u jednom trenutku u prvoj četvrtini. Na kraju prve dionice bilo je 31:16.

Konstantno je visoku prednost održavala Hrvatska, koja je na poluvremenu vodila 54:41. Činilo se da bi Slovenija sa Dončićem mogla da se vrati i da tih -13 za njih nije nemoguća misija.

Uspjeli su da na startu da smanje na -10, no onda nova serija Hrvatske, koja je došla i do +21 (81:60) krajem treće dionice, kada je već bilo jasno ko će doći do pobjede.

Upravo tada je došlo do prekida koji je trajao pola sata, zbog kvara na semaforu. Nakon što je meč nastavljen, Hrvati odlaze na +25 (93:68) i rješavaju svako pitanje o pobjedniku.

Oglasi

Na samom startu četvrtog perioda igre Hrvatska je došla do trocifrenog broja ubačenih poena. U ostatku meča nije bilo uzbuđenja, samo je bilo pitanje koji će biti konačan rezultat.

Uspjeli su Slovenci u onom već nebitnom dijelu meča da smanje veliki zaostatak, pa je to bio donekle i prihvatljiv poraz od 16 razlike. 

Unatoč teškom porazu Slovenije, Luka Dončić na visini zadatka sa triple-doubleom. Ubacio je 26 poena, imao i 11 skokova i 10 asistencija. Klemen Prepelič je ubacio 19 poena, a Vlatko Čančar 12 poena, kao i Josh Nebo.

Goran Filipović u timu Hrvatske najefikasniji sa 21 poenom, Ivica Zubac je imao 18 uz 8 skokova i 5 asistencija, a Dario Šarić stigao do triple-doublea sa 17 poena uz 10 skokova i 10 asistencija. Mario Hezonja je meč završio sa 12 poena, 6 skokova i 8 asistencija. Danko Branković je ubacio 15 poena.

Hrvatska u fantastičnom raspoloženju dočekuje sutrašnji meč sa Novim Zelandom, gdje je jasno veliki favorit. Taj meč igra se od 16:30 sati, a dan kasnije u istom terminu sastaju se Slovenci i Novozelanđani.

Prema onome što su večeras prikazali, košarkaši Hrvatske svakako imaju pravo da se nadaju plasmanu na Olimpijske igre, iako su za sada napravili samo jedan korak ka Parizu. 

Top Komentari

zeničkidokosti
Naslov za kur ca, ja mislio ubili ih 30+ razlike
2 1
BAJSJECAR1977
Sekula,spizdi čimdlje od repke,pa s sabo vzami vso bando,ki je na Kzs-ju...****m ti mater nesposobno
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi