Istupili iz takmičenja zbog rata u Ukrajini: "Ima važnijih stvari od košarke"

Poljaci oduševili

Istupili iz takmičenja zbog rata u Ukrajini: "Ima važnijih stvari od košarke"

E. Škorić

Košarkaši klub Zielona Gora iz Poljske napustila je rusku VTB ligu.

Svijet sporta takođe reaguje na rusku agresiju na Ukrajinu. Više timova odlučilo je bojkotovati utakmice u kojima nastupaju timovi iz Rusije, a košarkaš Żalgiris Kaunas već je najavio da ove sezone Eurolige neće igrati protiv CSKA, UNICS-a i Zenita, dok je najbolji klub u Estoniji Kalev Tallinn odlučio se povući iz ruske VTB lige. Sada je ovaj važan korak poduzeo i poljski klub Zielona Gora.

"Zahvaljujemo se VTB ligi na tri godine sportskog takmičenja na najvišoj razini. Trenutno postoje stvari važnije od košarke. Protiv smo nasilja i rata. Obustavljamo nastupe u ovom takmičenju", saopšteno je.

VTB liga jedno je od najozbiljnijih košarkaških takmičenja u Evropi i u njoj nastupaju timovi iz država Istone Evrope - Rusije, Estonije, Bjelorusije, Kazahstana i Poljske, a u prošlosti i iz Ukrajine.

Organizator dobro plaća samo nastupanje, a glavni sponzor lige je VTB - ruska državna banka i jedan od divova na istočnom tržištu.

Zielona Gora je odlukom oduševila vlastite navijače, ali i navijače širom svijeta, posebno ljude u Ukrajini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi