Inspiracija za cijeli svijet - Trener Bostona u kojeg niko nije vjerovao ispisao je historiju
FOTO: EPA

Teško da će neko ovo ponoviti

Inspiracija za cijeli svijet - Trener Bostona u kojeg niko nije vjerovao ispisao je historiju

Esmer Oštraković

Košarkaši Boston Celticsa ostvarili su pobjedu u petoj utakmici protiv Dallas Mavericksa, te su na taj način sinoć osvojili 18. titulu prvaka NBA lige i na taj način ispisali su historiju košarke.

Osim činjenice da je Boston ispisao historiju i njihov trener Jose Mazzulla postao je jedan od najmlađih trenera ikada koji je osvojio NBA titulu.

Jose Mazzulla postao je drugi trener sa Univerziteta Zapadne Virginije koji je uspio osvojiti prvenstvo u profesionalnom sportu kao trener, te se pridružio Jou Stydaharu koji je to uradio u NFL-u sa LA Ramsima 1951. godine.

U samo dvije godine kao glavni trener u NBA, Mazzulla je uspio ostvariti omjer od 121-43, a to znači da je ostvario pobjede u 73.8% svojih utakmica.

Oglasi

Mnogi su sumnjali u potez čelnika Bostona kada su mu dali puno povjerenje kao glavnom treneru ekipe, ali jasno je sada da je on svima začepio usta.

Zaradio je respekt svih ljudi u ligi, ali i u svijetu u posljednjih godinu dana, te je napravio takav posao da ga je i LeBron James nedavno nazvao je**nim genijem.

Osim što je osvojio svoj prvi prsten, Mazzula je također upisao svoje ime u knjige historije jer je psotao najmlađi trener da osvoji titulu u NBA ligi još od Billa Russella koji je to uradio 1969. godine kada je imao 35 godina.

Obzirom na to kako Boston igra pod njegovim vodstvom i naravno ako uspiju održati ekipu na okupu, čini se kako bi ovo mogla biti samo jedna u nizu titula koje će osvojiti.

Oglasi

"U životu dobijete samo nekoliko prilika da budete sjajni i dobijete veoma promjena koje možete napraviti, a koje bi uticale na sve to.

Kada dobijete te šanse u životu jednsotavno morate uhvatiti bika za rogove i iskoristiti sve što vam se nudi", rekao je Mazzulla nakon što je postao prvak NBA lige.

"On je brilijantan zbog toga što nikada neće dopustiti da ga očekivanja uspore ili da mu to stvara pritisak", rekao je vlasnik Celticsa Wyc Grousbeck.

Kada je riječ o samoj utakmici koju su sinoć dobili košarkaši Bostona protiv Dallasa, domaći su jednostavno bili dosta, dosta bolji protivnik i sasvim zasluženo su na kraju ostvarili pobjedu.

Nakon prve četvrtine domaći tim imao je prednost od deset poena, a na poluvrijeme se otšlo sa vodstvom Bostona od 21 razlike i slavlje je moglo početi.

Do kraja utakmice Dallas se nije uspio vratiti i konačan rezultat ovog susreta bio je 106:88 u korist novog prvaka NBA lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi