Nurkić: Imamo tri vlasti i one se moraju oko nečeg dogovoriti. Ako one nisu u komunikaciji, teško je

Bh. centar dao zanimljiv intervju

Nurkić: Imamo tri vlasti i one se moraju oko nečeg dogovoriti. Ako one nisu u komunikaciji, teško je

Edmir Škorić

Centar Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić posramljen je što je bosanskohercegovačka vlada ugrozila njihov nastup na Eurobasketu 2022., ali vjeruje da posljednja pobjeda nad Francuskom pokazuje da mogu igrati protiv bilo koga.

Nurkić je jedna od zvijezda Eurobasketa i bez dileme prva zvijezda u reprezentaciji BiH i njen lider uz Džanana Musu. Košarkaš Portlanda ubacio je 19 poena u pobjedi nad Mađarskom u prvom kolu Eurobasketa, a još bolje njegove partije za očekivati je u narednim, izuzetno važnim mečevima grupne faze.

Već sutra od 14:30 sati sastajemo se s domaćom selekcijom Njemačke u Kelnu, a u nedjelju će Zmajevi odmjeriti snage sa Slovencima predvođenim briljantnim Lukom Dončićem.

"Let je bio dug", odgovorio je 28-godišnji bh. centar kada ga je litvanski novinar za Basketnews upitao kakav je bio let, naravno aludiravši na sve probleme s kojima su se on i saigrači susretali prije Eurobasketa.

"Ali mi smo tu. Uspjeli smo. Dogurali smo do jednog mjesta i uzbuđeni smo što smo ovdje", zaključio je Nurkić.

Dok su neke druge reprezentacije u Köln otputovale čarter letovima, Bosna i Hercegovina je išla komercijalnim letom s presjedanjem. Nurkiću koji je visok 213 cm nije bilo lako da ugura svoje ogromno tijelo u ekonomično sjedalo.

Oglasi

Naši momci imali su zaista neugodne probleme prije samog polaska u Njemačku. Samo dvije pripremne utakmice. Bilo je upitno odigravanje pripremnih utakmica u Estoniji zbog toga jer nije bilo novca, pa su Estonci na kraju platili putovanje, a upitan je bio i sam polazak na Evropsko prvenstvo.

"Da biste ovo objasnili, morate proniknuti u našu političku i vladinu postavu", rekao je Nurkić za BasketNews na pitanje kako bi ovu situaciju objasnio evropskoj košarkaškoj zajednici.

"Imamo tri razine vlasti. Sve tri se moraju oko nečega dogovoriti. I ako te tri osobe nisu u komunikaciji, stvarno je teško", nastavio je.

"Nismo imali kamp kakav smo trebali imati. Šteta jer naša zemlja ima novca. Nema sumnje u to. Nema problema među ljudima. Ali to su samo vlada i političari. Oni ne žele rad. Na nekom nivou oni baš ništa ne rade", razočarano je izrazio Nurkić.

Oglasi

"Malo je zbrkano. Ipak, ne možete promijeniti svijet oko sebe, jedino sebe. Za nas sportaše, teško je usredotočiti se na nešto kada ne znate što će se sutra dogoditi s vašim timom. Ali mi se stvarno trudim da ne ulazim previše u to. Mi smo zapravo ovdje, i drago mi je da su svi zdravi i sposobni za igru," duboko je uzdahnuo Nurkić.

"Ali u isto vrijeme moraju smisliti kako ćemo imati reprezentacije u bilo kojem sportu, ne samo u košarci. Imamo rukomet, odbojku..".

Frustracija se ocrtavala na Nurkićevom licu. Ali usprkos svim preprekama, nije mogao uzvratiti svojim prijateljima ne pridruživši im se u kampanji za reprezentaciju. To dolazi s ponosom što nosi dres Zmajeva.

Prepuni su samopouzdanja bh. košarkaši nakon veličanstvene pobjede nad moćnim Francuzima.

Oglasi

"Stvarno vjerujem da imamo sjajnu skupinu momaka koji se mogu braniti i zabijati. Stalo nam je samo do sebe i do toga kako ćemo igrati. Ali ne mislim da postoji momčad koju ne možemo pobijediti. Stvarno ne", nije krio samopouzdanje Nurkić.

"Ali u isto vrijeme ne možemo igrati kao protiv Crne Gore. Mislim da nam je Crna Gora bila poziv na uzbunu. I bilo je dobro jer nismo imali prijateljske utakmice, utakmice za pripremu kao i svi. Mislim da smo u odličnoj formi. Znamo da možemo igrati protiv svakoga, kao što smo pokazali s Francuskom. Stvarno se veselim turniru".

Jusuf se pobrinuo da svijet čuje za ovu bosanskohercegovačku pobjedu. Stavio je jednog od najboljih odbrambenih velikana Eurolige, Vincenta Poiriera, na veliki poster pa spektakularno zakucao.

“Ma, puno je, čovječe”, nasmiješIila se Bosanska zvijer na pitanje je li dobio puno poruka nakon te predstave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti