Nurkić postavio rekord Phoenixa, ali jedna stvar ga muči: "Ne znam, čovječe..."

Briljirao je sinoć

Nurkić postavio rekord Phoenixa, ali jedna stvar ga muči: "Ne znam, čovječe..."

Edmir Škorić

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić je protekle večeri u meču njegovih Phoenix Sunsa protiv Oklahome zabilježio čak 31 skok, 13 ofanzivnih i 18 defanzivnih, te je tako postavio novi rekord franšize.

Nurkić, koji je postao prvi igrač u posljednjih 14 godina sa više od 30 skokova u NBA ligi, je tom fenomenalnom skakačkom učinku dodao i 14 poena.

Dosadašnji rekorder Phoenix Sunsa je bio Tyson Chandler koji je 2016. godine protiv Atlante imao 27 skokova, a sada ga je bh. centar nadmašio.

Ipak, njegov učinak nije bio dovoljan Sunsima da ostvare pobjedu, pošto je OKC slavio sa 118:110, a Nurkić je bio kritički nastrojen prema sudijama.

"Ne znam, čovječe, samo pokušavam odraditi svoju ulogu najbolje što mogu. Ali stvarno je zeznuto kada imate 13 skokova u napadu i 16 šuteva, a zatim nula slobodnih bacanja", rekao je Nurkić, pa je dodao: "Koliko god naporno radim, osjećam se kao da me fauliraju kao bilo koga u ligi".

Oglasi

"I nisam ovdje da kažem 'izgubili smo utakmicu, to je što je', jednostavno, to nije baš zdrav razum. Barem jedno (slobodno bacanje). Da nemam nijedno? Ali znam da se to događa. Nisam prvi, a neću biti ni zadnji, nažalost", ističe Nurk.

Trener Sunsa Frank Voegel dijeli Nurkićevo mišljenje, ali smatra da je veliki problem Sunsa bio taj što su izgubili čak 22 lopte. No, njega je posebno oduševio Nurkić svojim skakačkim učinkom.

“Nevjerovatno. Poraz na stranu, pogledate samo noć s 31 skokom, u bilo kojem trenutku u NBA povijesti, to je jednostavno nevjerovatna izvedba. Najbolja u povijesti Phoenix Sunsa. On je zvijer na odbrambenom dijelu terena", rekao je trener Phoenixa.

12. novembra 2010. godine Kevin Love je, dok je igrao za Minnesota Timberwolves, završio s 31 poenom i 31 skokom u 112:103 pobjedi nad New York Knicksima. Nurkić je imao 16 godina kada je Love ostvario taj učinak.

Oglasi

“Vidio sam na ekranu da imam 28”, rekao je Nurkić na pitanje zna li tokom utakmice da je na putu da uđe u historiju. "Ali to zapravo nije važno. Mislim, super je, ali izgubili smo utakmicu", zaključio je Nurkić.

Saigrač i NBA legenda mu "skida kapu"

Nurkićev prethodni rekord u karijeri bio je 23 skoka za Portland Trail Blazerse protiv Sacramento Kingsa u januaru 2019. godine.

NBA legenda Bradley Beal, koji je trenutno član Sunsa, smatra da je Jusuf Nurkić najbolji skakač lige.

"On je veliki tip, čovječe. On pokušava dobiti svaki skok. Mislim da to dovoljno govori; on je sigurno najbolji skakač u ligi. Njegova sposobnost da koristi svoju veličinu, oslobađa prostor. Spuštam mu kapu".

Nurkićev košarkaški put

Nurkić je stekao pažnju međunarodnih skauta svojim talentom i fizičkim predispozicijama. Kao rezultat toga, 2014. godine prijavio se za NBA draft i bio je izabran kao 16. pick od strane Chicago Bullsa, ali je odmah bio trejdovan u Denver Nuggetse.

Tokom svoje rane karijere u NBA ligi, Nurkić se istaknuo svojom fizičkom dominacijom i sposobnošću igre na oba kraja terena. Nakon nekoliko sezona u Denveru, 2017. godine trejdovan je u Portland Trail Blazers.

U Portlandu je Nurkić postao ključni igrač za ekipu, pružajući čvrstinu pod košem i doprinoseći u napadu. Međutim, tokom sezone 2018./2019. godine doživio je povredu ozljedu noge koja ga je prisilila na dužu pauzu od igre.

Nakon oporavka od povrede, Nurkić se vratio na teren i nastavio svoju karijeru u Portlandu, gdje je nastavio biti važan igrač za tim, da bi zatim prešao u redove Sunsa.

Uz NBA karijeru, Nurkić je također bio važan član reprezentacije Bosne i Hercegovine, sudjelujući na međunarodnim takmičenjima poput Evropskog prvenstva u košarci. U Evropi je Nurkić igrao za Cedevitu te kratko i u Zadru na posudbi. Bio je prvak Hrvatske 2014. godine i najkorisniji igrač finala te godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi