Brat Jusufa Nurkića predvodi bh. kadete u Rumuniji

O "slučaju Đulić" se sve manje priča

Brat Jusufa Nurkića predvodi bh. kadete u Rumuniji

Samir Mlaćo

Muška kadetska (U-16) reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je u Rumuniju, gdje će učestvovati na Evropskom prvenstvu B divizije.

Selektor Slobodan Ninić na listu putnika za EP uvrstio je sljedeće igrače: Dženis Hodović, Dorian Vujanović, Kenan Nurkić, Jan Bulajić, Mićo Milovanović, Miloš Marković, Uroš Grahovac, David Bevanda, Nemanja Vučenović, Eman Jašarević, Novak Manojlović i Armin Korlatović.

Reprezentacija BiH nalazi se u grupi A sa selekcijama Gruzije, Rumunije, Austrije i Islanda. Prvi meč bh. kadeti igraju u četvrtak, protiv Islanda (19.30 sati).

Podsjetimo, selektor Ninić našao se na udaru bh. sportske javnosti zbog nepozivanja u reprezentaciju Mahira Đulića, sjajnog člana KK Igman Burch.

Mladi 15-godišnji Mahir Đulić ove sezone ima prosjek od 32,4 poena, 9,8 skokova u dresu KK Igman Burch, igrao je i za seniorski tim, ali to nije bilo dovoljno da ga selektor Slobodan Ninić pozove za Eurobasket.

Ubrzo nakon toga oglasio se i otac dječaka Amer Đulić.

Oglasi

"Ako želiš nagraditi dijete u sportu onda mu kažeš "igrat ćeš za reprezentaciju " i tako djeca dobiju veći elan i želju sa radom, osim u Bosni i Hercegovini. I tako neki selektor košarkaške U-16 reprezentacije Boban Ninić bez kontrolnih treninga i na osnovu "njegovih" poznanika košarke u KS vrši odabir igrača koji će nositi "najdraži dres" i predstavljati državu na Europskom prvenstvu na žalost "B" divizije, što se i može njemu pripisati.

Bez obzira koliko si dobar bio, najbolji ili jedan od takvih njegove "oči i činjenice" koje to "nisu" vidjele su bitne.

Ono što je žalosno i poražavajuće da klubovi iz KS njih 13, koji predstavljaju i najjaču regiju i klubove i odatle dolazi i prvak Evrope KK Bosna ima samo 2 kadeta, i to jedan je iz Donjeg Vakufa a drugi iz Zenice, gle čuda, niko iz Sarajeva, i na to sve šuti KS Kantona Sarajevo i KS BiH.

Žalosno je da prošlogodišnji prvak u kadetskoj konkurenciji u državi KK Koš "nema igrača" u timu selektora Ninića, na što si spalo Sarajevo.

U svom virtuelnom odabiru i savjetima svojih satelita odabire se 5 igrača Igokea, 3 igrača Slobode, 3 igrača Budućnosti i naravno po jedan iz drugih klubova da se zadovolji nacionalni balans. U svemu ovome ne treba zaboraviti da su djeca prije zvaničnog poziva od KS BiH preko kluba dobivali SMS poruke od selektora, " bit ćeš pozvan, ali nemoj nikom reći" samo govori instituciji nekog ko treba bit uzor djeci i predstavljati državu koja ga plaća i koja se voli.

Kad dijete učiš poštenju, životu i prvo mu kažeš kao i ja svom Mahiru "sine samo uči, radi, budi uporan, sve se to na kraju vidi" i na kraju poslije strašne i njegove najbolje sezone, sin mi reče " tata, čemu sve ovo, toliko truda, znoja, i na kraju niko me nije primijetio" to boli i mene i dijete kojem neko pokušava ubiti volju u njemu i uzeti mu san za koji živi, ali njegov otac je sad još više ponosan i neće plaćati nastup za reprezentaciju države koju toliko volimo, ali ne ubijajte patriotizam u nama.

Sutra i o mnogim (ne)poznatim radnjama KS BiH i našeg uzornog selektora..", stoji u objavi Amera Đulića početkom prošlog mjeseca.

Selektor Ninić mišljenje nije promijenio, a naravno sudit će mu rezultati u Rumuniji.

U slučaju dobrog rezultata 'slučaj Đulić' će biti zaboravljen, bar je tako običaj u našoj javnosti, ali ukoliko rezultati budu loši Ninić će sigurno dobiti dodatne kritike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi