I to je Bosna i Hercegovina: Najbolji strijelac u državi ostao bez poziva u reprezentaciju

Statistika govori jedno, spisak nešto sasvim drugo

I to je Bosna i Hercegovina: Najbolji strijelac u državi ostao bez poziva u reprezentaciju

Haris Zilić

Bh. sport nekada pomjera granice za koje je i teško povjerovati. To se posebno odnosi na reprezentativne selekcije gdje se na razne načine dolazi na spisak.

I dok se na mnoge stvari zažmirilo jedna situacija je ovo ljeto dobro zasmetala očima bh. javnosti.

Košarkaška kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine U16 priprema se za Eurobasket B dizivije, a na spisku vjeorvali ili ne nema najboljeg strijelca u državi i igrača sa jednim od najboljih indexa korisnosti.

Mladi 15-godišnji Mahir Đulić ove sezone ima prosjek od 32,4 poena, 9,8 skokova u dresu KK Igman Burch, igrao je i za seniorski tim, ali to nije bilo dovoljno da ga selektor Slobodan Ninić pozove za Eurobasket.

Kontaktirali smo selektora Ninića da ga upitamo zašto nije Đulić dobio poziv, ali zbog trenutnih obaveza sa reprezentacijom "izbjegavao" je bilo kakav razgovor i prije samog pitanja. Prvo je rekao da ima trening, zatim testiranje, pa da ćemo se čuti pred odlazak na pripremne utakmice, možda tada budemo dobili odgovor, ali i to je pitanje jer u bh. sportu više ništa ne može da čudi.

Oglasi

Kadeti nisu imali ni cijela testiranja ni okupljanja pa se postavlja pitanje kako se uopšte pravio spisak? Primjerice košarkaši iz Kantona Sarajevo nisu imali nikako testiranja za ovaj uzrast. Nezvanične informacije govore da se spisak krojio putem SMS poruka, a selektor Ninić nije bio prisutan ni na jednoj utakmici kadetskog uzrasta u BiH.

Ovo je samo jedan od nizu propusta u bh. reprezentativnom sportu gdje se ulazi na razne načine, a najmanje izgleda prema statistikama, kvaliteti i zaslugama.

Bosna i Hercegovina je već gubila neke košarkaše, a čini se da još nismo opametili.

Ovome dodajmo da je Mahir Đulić na završnici državnog prvenstva Igokei ubacio 33 poena, a prvacima Slovenije na Međunarodnom turniru čak 36 poena.

Možda se na prste ruke mogu nabrojati momci koji su u kadetskom uzrastu imali ovakav učinak u Bosni i Hercegovini, ali to danas izgleda ne igra nikakvu ulogu.

Prije osam godina kadeti su bili naš ponos kada su predvođeni Džananom Musom došli do evropskog trona, a sada u KSBiH pušu neki drugi vjetrovi.

Situacija sa mladim košarkašem Igman Burcha je dokaz da se u Bosni i Hercegovini sve ozbiljnije uništavaju djeca dok mnogi šute, prvenstveno ljudi iz Saveza.

Top Komentari

komentator1
Fuj
2 0
Bježi dijete iz glupe ,pune kompleksasa , stručnjaka napaćene države bježi , neko će te prihvatit obje ručke , nekom ćeš biti sve !!! Samo djete bježi iskoristi talenat tamo gdje te čekaju .
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi