Kalinić ponovo podigao prašinu: Govore nam da nas svi mrze jer smo Srbi, a niko ne zna ništa o nama
Interesantne stavove ima srbijanski košarkaš. Mnogi mu ove izjave u Srbiji nikad neće oprostiti (Foto: EPA)

Košarkaš Fenerbahčea ponovo u centru pažnje

Kalinić ponovo podigao prašinu: Govore nam da nas svi mrze jer smo Srbi, a niko ne zna ništa o nama

M. Šljivak

Srbijanski košarkaš Nikola Kalinić nedavno je podigao veliku prašinu nakon što je izjavio kako Srbi nisu nebeski narod kakvim se predstavljaju.

Kalinić je dobio mnogobrojne kritike, ali i prijetnje, posebno zbog riječi da Kosovo više nije Srbija.

"Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno - Riješimo taj problem, izvucimo što možemo i nastavimo dalje", rekao je Kalinić, te je nastavio:

"Kosovska bitka se odvila prije 600 i više godina i to već desetljećima nije 'naš' teritorij. Neka me isprave stariji i pametniji ako griješim... Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, biće nam bolje".

"Da se ne lažemo, nismo nebeski narod, niti smo ikada bili. Imali smo svijetlih trenutaka u prošlosti, ali pomirimo se sa tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj karti svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje svijetom i kaže strancima odakle je i ko je. Doživjeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživio", rekao je tada Kalinić.

Nekoliko sedmica kasnije Kalinić je ponovo odlučio da iznervira sunarodnjake, a nakon novog "ispada), neki mu to sigurno neće oprostiti.

"Postoje neki moju sunarodnjaci koji žive u prošlosti. Još žive u vrijeme Otomanskog carstva i sjećaju se šta su učinili u Srbiji i na Balkanu. Pokušao sam to da objasnim u jednom intervjuu, ali su svi pogrešno razumjeli ili su samo razumjeli ono šta žele. Nije me briga šta se desilo prije 10 ili 20 godina, a posebno me nije briga šta se desilo prije 500-600 godina. Kosovska bitka ili bilo šta... Ako je neko dobar prema meni, biću dobar prema njemu, ako je loš, samo ću ga ignorisati. Neko je pogrešno shvatio moje riječi i onda kažu da sam Turčin. Sviđa mi se Turska, ali volim Srbiju. To je moja zemlja", rekao je Kalinić, te je nastavio.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

"Kada sam počeo putovati po Evropi, naša očekivanja su bila ono što su nas učili u školi ili što smo pročitali u novinama. Govorili su kako su Srbi najbolji ljudi na svijetu i da nas svi mrze jer smo najbolji. Onda odem negdje i pitam ljude šta misle o Srbiji. Oni ne znaju ništa i pitaju me da li mislim na Sibir. To se desilo nekoliko puta. Idite u Tursku i vidite kako je, nemojte da pričate o Otomanskom carstvu ili nečemu drugom. Idite i razgovarajte sa ljudima. Vidjećete da niko ne brine za Osmanlije ili za ono što se desilo prije 500 godina", rekao je Kalinić.

Košarkaš Fenerbahčea je ovim stavovima u Srbiju vjerovatno zatvorio mnogobrojna vrata i prava je rijetkost da u ovoj zemlji neko razmišlja na ovakav način.

Top Komentari

Zmajbosnjacki9295
Da su svi srbi takvi, nebi bilo genocida po balkanu, bilo bi mira, druztva i veselja, a vako se ukopali 600 godina unazad u vremenu, i sami sebi kopaju jamu
9 0
Benjamingst
Cim neko normalan kod njiha, on je Turcin, izdajica itd. Nedaj boze rata prvo bi Cetnici klali svoje postene sportase... internet bi koristili za takve stvari.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi