Kanter: Da su me poslali u Tursku, ne biste me više čuli

Centar Oklahome Enes Kanter se oglasio nakon dolaska u SAD

Kanter: Da su me poslali u Tursku, ne biste me više čuli

D. Rakanović

Košarkaš Oklahoma Cityja Enes Kanter izjavio je da je njegov slijedeći korak da postane američki državljanin. 

Kanter se u subotu našao u velikim problemima. Turska mu je zbog političkih stavova otkazala pasoš i on je zadržan na aerodromu u Bukureštu.  Tamo je proveo nekoliko sati. Ipak, uz pomoć rukovodstva NBA lige i State Departmenta, Kanter je prvo otputovao za London, a zatim i za SAD. 

"Ja sam otvoren za usvajanje. Moj slijedeći korak je da postanem američki državljanin", rekao je Kanter novinarima po povratku u Oklahomu.

"Bilo je strašno jer je postojala šansa da me vrate u Tursku, a da su me poslali u Tursku vjerovatno ne biste više čuli moj glas", rekao je Kanter. 

Turska ga se zbog  podrške Fethullahu Gulenu, koja je u toj zemlji proglašena za terorističku organizaciju odrekla i on ne može kročiti na tlo zemlje svog porijekla.

Kanter je otkrio da je zbog političke situacije otuđen od svoje porodice, te da sa svojih roditeljima nije razgovarao više od godinu dana. 

"Istog trenutka kada bi kontaktirali sa mnom oni bi bili u zatvoru", rekao je Kanter, dodavši da vlasti u Turskoj vjerovatno prisluškuju telefon njegovih roditelja. 

Kanter je nazvao Erdogana "Hitlerom našeg stoljeća", a njegova poruka izazvala je brojne prijetnje smrću na društvenim mrežama, uključujući i dva u ponedjeljak.

On je rekao da je sve više politički aktivan kako bi u budućnosti pomogao promjene u Turskoj.

"Ja nisam novinar, ja sam košarkaš. Ali moja porodica sada ne može da izađe ni da jede. Brat mi je rekao da je tata otišao u supermarket i da su ga pljunuli u lice. Pokušavam da budem glas tih nevinih ljudi. Vjerujem da je to potrebno i važno za svu djecu i našu budućnost. Oni će biti djeca promjena", naglasio je Kanter.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi