Kanter ne ide u London jer strahuje za život: Ta budala Erdogan me želi ubiti!
Košarkaš Knicksa je označen kao pripadnik terorističke grupe FETO i ako se pojavi u Turskoj slijedi mu dugogodišnja zatvorska kazna (Foto: EPA)

Centar Knicksa ne putuje u Evropu

Kanter ne ide u London jer strahuje za život: Ta budala Erdogan me želi ubiti!

M. Šljivak

Košarkaš New York Knicksa Enes Kanter neće sa ekipom putovati u London gdje će njegov tim odigrati meč protiv Washington Wizardsa 17. januara.

Kanter se plaši za sigurnost u Evropi i smatra da bi ga turski tajni agenti mogli ubiti, jer je on otvoreni kritičar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Nažalost ne idem u London jer se plašim te budale, turskog predsjednika. Postoji mogućnost da me ubiju tamo. Zato sam razgovarao sa čelnicima Knicksa i ne idem tamo", rekao je Kanter, te je dodao:

"Žao mi je što takve stvari utječi na moju karijeru. Želim uvijek pomoći timu, ali zbog te budale, manijaka i diktatora, ne mogu otići tamo i raditi svoj posao. Tužno je to", rekao je Kanter.

Kanter zaista vjeruje da bi mogao biti ubijen

Enes Kanter je javno kritikovao režim turskog predsjednika Erdogana. Uvjeren je da bi odmah bio ubijen...

"Da, da, lako bi me mogli ubiti u Londonu. Imaju dosta špijuna tamo. Lako me se mogu riješiti. Zato ću ostati ovdje trenirati dok se tim ne vrati", istakao je Kanter.

Interesantno je svakako da su utakmice New York Knicksa zabranjene za prenošenje u Turskoj. Razlog je naravno Kanter, a identična situacija je bila i dok je nosio dres Oklahome.

"Prenosili su svih 29 timova, ali ne i Oklahomu zbog politike. Sada je ista situacija i sa Knicksima", rekao je Kanter, te je dodao:

"Predsjednik Erdogan je luđak. Ne žele ljudi samo mene gledati. Željeli su vidjeti Westbrooka i zbog mene to nisu mogli. Sada ne mogu gledati Porzingisa i za prenose se moraju snaći preko posebnih stranica", istakao je Kanter prije nekoliko mjeseci.

Osuđen na četiri godine zatvora i proglašen teroristom

Tužilaštvo Republike Turske prije nešto više od godinu dana zatražilo je četverogodišnju kaznu za košarkaša New York Knicksa Enesa Kantera zbog vrijeđanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prvo mu je u Rumuniji oduzet pasoš Turske zbog podrške lideru FETO-a Fethullahu Gullenu, koji je proglašen teroristom i glavni je optuženi za pokušaj puča 2016. godine u ovoj zemlji.

Komentari Kantera o turskom predsjedniku bili su javni. Zbog toga je ostao i bez pasoša i vjerovatno nikad više neće moći da uđe u zemlju iz koje dolazi. Sudiće mu se u odsustvu, a tužilaštvo traži četiri godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika.

Tokom 2017. godine hapšen je i otac košarkaša Knicksa. Za Enesom je izdat nalog za hapšenje, a ako pokuša da uđe u zemlju, automatski će biti uhapšen i optužen i za terorizam zbog sklonosti prema organizaciji FETO, koja u Turskoj važi za terorističku organizaciju. Odlazak u Tursku bi mu tako vjerovatno značio i kraj života jer su kazne za terorizam ogromne.

Kanter je zatim zadržan na aerodromu u Bukureštu. Tada mu je oduzet pasoš, a srećom po njega, ubrzo je dobio državljanstvo SAD-a. Tada je centar tima iz Velike jabuke rekao:

"Oduzeli su mi pasoš jer ne podržavam lošeg čovjeka i Hitlera savremenog doba, Recepa Tayyipa Erdogana".

Pored Kantera, vlasti u Turskoj su u potrazi za legendarnim fudbalerom Hakanom Šukurom, a zbog pripadnosti FETO-u uhapšen je i još jedan bivši fudbalski reprezentativac Arif Erdem.

Top Komentari

MirzaBarucic
Jb'o ti Gulen mamu nosatu.
35 29
AMKO
Gulenovo govno i izdajica smecadi
27 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi