Klubovima 80 posto vlasništva

Dogovor postignut u Ljubljani

Klubovima 80 posto vlasništva

Danas je u Ljubljani održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici devet klubova – Igokee, MZT Skoplja, Krke, Zadra, Olimpije, Cibone, Cedevite, Budućnosti i Partizana zajedno sa sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o.

Na sastanku je dogovorena promjena upravljačke strukture lige. Tako će u buduće, prema nacrtu novog Društvenog ugovora većinski dio (80 posto) pripasti klubovima, dok dvadeset posto vlasništva regionalnog takmičenja ostaje u rukama preduzeća Sidro d.o.o. koje su do sada vodili Roman Lisac, Radovan Lorbek, Josip Bilić, Danko Radić, Boža Milićević i Zmagoslav Sagadin. FIBA je još ranije "izglasala" nepriznavanje ABA lige, ali se pojavila mogućnost poništenja odluke o nepriznavanju u slučaju da klubovi preuzmu kompletnu vlasničku i upravljačku strukturu.

"Na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o,
održanom 20.5.2015. godine u Ljubljani, jednoglasno je usvojen nacrt novog Društvenog ugovora kompanije ABA Sidro d.o.o. Novi Društveni ugovor podrazumijeva promjenu vlasničke i upravljačke strukture kompanije  ABA Sidro d.o.o. Na inicijativu klubova prema nacrtu novog Društvenog ugovora većinski dio (80 posto) vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova.

Uz prisustvo devet predstavnika klubova, rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o, tu su bili i predstavnici renomirane kompanije „Deloitte“, kao i predstavnici advokatske kancelarije „Zdolšek“ koja će u najkraćem mogućem roku sastaviti i pripremiti sve neophodne dokumente za potpisivanje novog Društvenog ugovora" stoji između ostalog u saopštenju. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Crvene Zvezde, Metalca i Mega Leksa,

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.