Ko bi mogao u ABA 2 ligu? "Novonastali" ili "originalni" Borac?

SKK Borac 1947 izdao saopštenje

Među klubovima koji bi trebali predstavljati Bosnu i Hercegovinu novoj sezoni ABA 2 lige nalazi se i banjalučki Borac.

 Ko bi mogao u ABA 2 ligu? "Novonastali" ili "originalni" Borac?

Radi se o klubu OKK Borac koji je osnovan prije nekoliko godina, a ne o izvornom banjalučkom Borcu koji se takmiči pod nazivom SKK Borac 1947.

Upravo su iz SKK Borac 1947 izdali saopštenje na tu temu te su razjasnili neke nedoumice, prije sve razliku između "originalnog" i "novonastalog" Borca.

U pojedinim štampanim medijima, 23. juna su se pojavili članci u kojima je napisano da je ”Košarkaški klub Borac na pragu Druge ABA lige”, kao i drugi slični naslovi, a u kojima se neistinito povezuje da je taj klub u ranijim periodima već nastupao u ABA ligi.

Radi objektivnog i istinititog informisanja javnosti, kao i kontinuiranih pokušaja lažnog predstavljanja i krađe identiteta našeg kluba od strane novoosnovanog košarkaškog kluba potrebno je da saopštimo sljedeće:

U Banjaluci trenutno egzistiraju dva košarkaška kluba koji u svom nazivu imaju ime Borac i to naš klub koji je kroz svoju istoriju mijenjao svoj naziv uvažavajući zahtjeve svojih sponzora, a sada djeluje pod imenom Srpski košarkaški klub Borac 1947 Banja Luka (SKK Borac 1947), osnovan u avgustu 1947. godine (nepune 73 godine postojanja), upisan u sudski registar pod brojem F-1-200/03, i Košarkaški klub Borac koji je 2011. godine osnovan kao Omladinski košarkaški klub Borac (OKK Borac) upisan u sudski registar pod F-1-159/11 a čiji upis naziva u registru 2019. godine je osporen, tako da će konačnu riječ oko naziva tog novoosnovanog kluba dati Okružni sud u Banjaluci, nakon postupka koji je u toku.

SKK Borac 1947 (F-1-200/03) je izvorni košarkaški klub Borac, a kroz istoriju bio je višestruki prvak  BiH, učesnik drugih saveznih i Prve B lige SFRJ, Prve lige SRJ, Prve ABA lige, međunarodnih takmičenja (Kupa Radivoja Koraća i Kupa Rajmonda Saporte), prvi pobjednik zajedničke lige BiH 2000. godine, sedmostruki prvak Republike Srpske i isto toliko puta osvajač Kupa RS, a sada se takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske, grupe Zapad.

Novoosnovani košarkaški klub Borac (F-1-159/11) u svojoj devetogodišnjoj istoriji, podsjećanja radi, postao je adiministrativnim putem član Prve lige BiH umjesto drugog košarkaškog kluba 2012. godine i na taj način započeo svoju takmičarsku aktivnost, a iste sezone je i ispao iz lige. Poslije prošlogodišnje takmičarske sezone (2019-2020), od strane Izvršnog odbora KS RS administrativnim putem je proglašen za pobjednika Prve lige Republike Srpske i kao takav popunjava Ligu BiH.

Radi sprečavanja kontinuiranog pokušaja lažnog predstavljanja i krađe identiteta našeg kluba, kao i sve učestalijih dezinformacija javnosti od strane članova novoosnovanog kluba, uključujući i sportsku javnost i sportske radnosti u i izvan Republike Srpske, sponzore ali i naše navijače koji znaju da razlikuju original od falsifikata, ovim putem želimo svima jasno da saopštimo da taj novoosnovani klub nema prava da se poziva i prisvaja našu istoriju, tradiciju i sportske rezultate.

Samo neki od primjera su i lažni podaci kojim se predstavljaju na društvenim mrežama, o istoriji, tj. godini osnivanja, aktivnostima i rezultatima tog kluba, prisvajanju himne našeg kluba koja je nastala mnogo prije njihovog osnivanja… Kao jedan od primjera nalaze se i navodi da žele da nakon 16 godina zaigraju u regionalnom takmičenju, iako su osnovani prije devet godina, a nesporno je da je rezultati ostvareni u tom takmičenju pripadaju isključivo našem klubu.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, želimo da saopštimo da će svi pokušaji krađe identiteta našeg kluba, njegove istorije, tradicije, autorskih prava, ostvarenih rezultata u cilju lažnog predstavljanja novoosnovanog košarkaškog kluba imati epilog kod nadležnih sudova. Istima predlažemo da se ubuduće pozivaju na svoju tradiciju koja i nije baš ”velika” kako je predstavljaju, obilježja, svoje rezultate od osnivanja pa nadalje.

Sa naprijed navedenim, želja nam je da dodatno upoznamo novinare i njhove medijske kuće, a u prilogu ovog saopštenja dostavljamo izvode iz sudskih registara F-1-200/03 i F-1-159/11", stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Skupštine SKK Borac 1947 Vukašin Božić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (3)

Da ste vi ostali KK Borac ili KK Borac Nektar pa uredu , a dodavanjem "S"KK vi ste novi klub i zato tišu ! Podrška za OKK Borac :)

bahlje

Poserem vam se na to S... i vama i onim sto H stavljaju pred športske klubove... bolesnici jedni...

Darkwood

Visestruki prvak bivse BiH?? J... ti diplomu

TL14
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.