KSBiH želi napraviti veliki posao: Euroligaška zvijezda oblači dres Bosne i Hercegovine?

To bi već bila priča

KSBiH želi napraviti veliki posao: Euroligaška zvijezda oblači dres Bosne i Hercegovine?

Haris Zilić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bi mogla u kvalifikacije za Eurobasket da uđe znatno pojačana, pogotovo na mjestu naturalizovanog košarkaša.

U proceduri je završavanje papira za košarkaša Fenerbahcea Tarika Biberovića i taj proces bi mogao vrlo brzo imati pozitivan ishod, a uskoro bi i Luka Garza mogao dobiti bh. papire što znači da se ne bi vodio kao naturalizovan igrač.

Međutim do nezvaničnih informacija do kojih je došao portal SportSport.ba, KSBiH žestoko radi na angažovanju provjerenog i jakog imena na poziciji naturalizovanog.

U igri su navodno dvije euroligaške zvijezde, Kevin Punter iz Partizana i Wade Baldwin iz Maccabija i trenutno treće opcije nema kada su u pitanju naturalizovani igrači.

U KSBiH sve će dati od sebe da jedan od pomenutih košarkaša obuče dres naše selekcije, ali koliko je to blizu i realno, saznat ćemo vrlo brzo.

Oglasi

Punter se dovodio u vezu sa nastupom za reprezentaciju Srbije, ali tu nije došlo do nikakvih ozbiljnijih pregovora jer selekcija Srbije nije baš zagovornik naturalizovanog igrača u svojim redovima. S druge strane Punter ne bi bio daleko od kluba, ali tu se postavlja još pitanja, naravno najviše finansijske prirode.

Što se tiče Baldwina on je navodno "jeftinija" opcija za KSBiH, a iza sebe ima ogromno euroligaško, ali i NBA iskustvo pa bi naša reprezentacija s njim dobila itekako na kvaliteti, kao i sa Punterom.

Primjera radi Baldwin u dresu Maccabija ima prosjek od 13,6 poena po utakmici u Euroligi, igra na poziciji plejmejkera i beka, a upravo je plejmejker ranjiva tačka naše reprezentacije. U karijeri je igrao za Olympiacos, Baskoniju, Bayern, a nastupao je u NBA za Memphis i Portland.

FIBA i Euroliga obradovale reprezentacije

Košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine u februaru naredne godine počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. Bh. košarkaši su smješteni u grupu sa Kiprom, Francuskom i Hrvatskom.

Tim Adisa Bećiaragića će kvalifikacije otvoriti gostovanjem na Kipru 23. februara, a tri dana kasnije Zmajevi će ugostiti Francusku, a u kakvom rosteru to je još pod upitnikom. Međutim dobre vijesti stižu iz FIBA-e. Navodno su FIBA i Eurolige postigle dogovor oko kalendara i neće stvarati probleme igračima da dolaze na reprezentativna okupljanja.

Kako stvari sada stoje naš tim bi u svojim redovima imao dva NBA igrača Jusufa Nurkića i Luku Garzu i košarkaše Reala i Fenerbahcea, Džanana Musu i Tarika Biberovića, a ako bi se završila priča oko Baldwina ili Puntera to znači da bi u rosteru imali dva NBA igrača i tri igrača iz samog vrha Eurolige.

Potajno se šuška o povratku Nihada Đedovića, kao i Emira Sulejmanovića, a uz standardne, Kamenjaša, Lazića, Atića, Gegića, Halilovića, Alibegovića, bili bi veoma, veoma ozbiljna selekcija.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
pametni srbi igraju finala ami sovim cadjama nemeremo se nidje plasirat trebamo se sa volko crncuga nazvat zimbabwe i hercegovina
1 4
rauber_bh
Još vratit selektora i beton ekipa
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti