Lekcija iz Poljske za naredne akcije
FOTO: FIBA

Poraz nije smak svijet

Lekcija iz Poljske za naredne akcije · Riječ, dvije...

Haris Zilić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je svoj san o plasmanu na Olimpijske igre porazom u finalu pretkvalifikacionog turnira od domaće selekcije Poljske rezultatom 76:72.

Na turnir smo došli u najjačem sastavu, pojačani Luko Garzom, istina bez Johna Robersona, ali sa dvije NBA zvijezde i euroligaškom zvijezdom.

U finalu smo izgubili od selekcije koja je bila četvrta u Evropi, ali selekcija koja u ovom trenutku nije po rosteru bolja od Bosne i Hercegovine, čak je možda i slabija, a to dovoljno govore i klubovi u kojima nastupaju reprezentativci.

Poljska je dobila na timsku igru, možemo i reći zahvaljujući klupi, koja je dala ozbiljan učinak u samoj rotaciji.

Poljska je u odlučujućoj utakmici igrala sa 11 igrača u rotaciji, svi su imali određenu minutažu, a najviše na parketu proveli su Sokolowski (35 minuta) i Ponitka (30 minuta).

Oglasi

Sa druge strane Bosna i Hercegovina u odlučujućoj utakmici igrala sa samo osam igrača u rotaciji, kako i zašto to će možda selektor Bećiragić objasniti u nekim drugim akcijama.

Primjera radi minutažu su imali Amar Gegić i Miralem Halilović koji tri mjeseca nemaju takmičarske utakmice jer njihovi klubovi nisu ušli u play-off prvenstva Francuske tako da su prvenstvo završili početkom maja i vidjelo se da Gega i Miki nisu u svom prepoznatljivom elementu.

Najbolji defanzivac reprezentacije Adin Vrabac nije dobio ni minute u finalu, kao ni Kenan Kamenjaš koji je u prethodnim akcijama odigrao nekoliko fenomenalnih utakmica i uvijek bio na raspolaganju reprezentaciji. Minute je sigurno zaslužio i Haris Delalić, a Adi Zahiragić je bio jedini plejmejker po prirodi i nije dobio ni minute u finalu. Vjerovatno bi Zahiragić mogao donijeti neku promjenu, širinu, obizrom da je Atić pokrivao poziciju pleja u izostanku Robersona, a to Edinu nije primarna pozicija, što se osjetilo i na našoj igri.

Očekivalo se više i od Nurkića i Muse, pogotovo u finalnom susretu, no nekako se baš u tih 40 minuta izgubilo njihovo liderstvo. Poljaci su udvajali Nurkića fenomenalno, a mi nismo nikako znali to iskoristiti. Znali su kako i Musu natjerati na neke forsirane šuteve, ali i blokirati prepoznatljivu igru košarkaša Reala. Drugim riječima, skauti poljske selekcije su odradili strašan posao.

Oglasi

Selektor Bećiragić je ranije skinuo skalp Francuskoj i Sloveniji i pokazao svoj trenerski arsenal znanja, ali još uvijek ostaje upitnik zašto bitne utakmice forsira u kratkom rosteru, što nije prvi slučaj? Na prošlom Euorbasketu u podređenim ulogama bili su Sulejmanović, Penava i Čampara koji nisu pa skoro nikako dobijali značajne minute.

Sve u svemu, poraz od Poljske nije smak svijeta, ali dobra je prilika da nešto naučimo, da bude lekcija i selektoru, stručnom štabu i igračima pred naredne akcije. Po prvi put od nezavisnosti igrali smo kvalifikacije za Olimpjske igre i to zahvaljujući rejtingu kojeg smo značajno popravili u prethodne tri godine i to je dobra stvar, no ne smijemo se s tim zadovoljiti. Dojam je da ova selekcija može i mora više.

Kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine naredni su izazov. Grupa sa Francuskom, Hrvatskom i Kiprom gdje će samo dvije reprezentacije dalje jer je Kipar domaćin je pravi izazov i sve osim plasmana na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta biće ofroman neuspjeh. I tada "vode neće piti" priče o lošim uslovima, neodgovarajućim hotelskim sobama i krevetima.

Dakle, jasno je da će se borba voditi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a mnogo toga će zavisiti od rostera s kojima će se ući u kvalifikacije. Hrvatska nakon mnogo vremena djeluje ozbiljno i toga moramo biti svjesni. 

Hrvatska je sa trojkom Hezonja, Šarić, Zubac u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske ige pomela Tursku u Sinan Erdem domu i sasvim sigurno to dovoljno govori o nekoj novoj reprezentaciji, koja će se svim silama pokušati vratiti na staze stare slave. A, na putu će im stajati naš nacionalni tim.

O uslovima se puno pisalo, o KSBiH također, nije bajno, ali parket je ono o čemu trebamo razmišljati. Poraz u Poljskoj nije katastrofa, ali mora biti lekcija, jer mnogi stručnjaci se slažu da ovaj roster s kojim raspolaže Bećiragić, mora igrati ozbiljniju ulogu u evropskoj košarci.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
“Grupa sa Francuskom, Hrvatskom i Kiprom gdje će samo dvije reprezentacije dalje jer je Kipar domaćin je pravi izazov i sve osim plasmana na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta biće ofroman neuspjeh.” Ma šta reče čovjek i ostade živ!? Ako budemo iza Francuske i Hrvatske je ogroman neuspjeh?! Bože daj mu pameti.?
2 0
King_Kenny
...Nurkic i Garza su NBA zvijezde?...hajde uozbiljite se ljudi...
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi