Košarkaš Spursa se šišao i plakao otkrivajući svijetu svoju mračnu tajnu: "Silovali su me..."

Želi pomoći drugima

Košarkaš Spursa se šišao i plakao otkrivajući svijetu svoju mračnu tajnu: "Silovali su me..."

E. Škorić

Košarkaš San Antonio Spursa Lonnie Walker ošišao se kroz suze kako bi prekinuo šutnju o svojoj prošlosti.

Dvadesetjedngodišnji košarkaš malo je poznat široj javnosti. Draftovan je 2018. godine u Miami, danas igra za Spurse gdje se u posljednje vrijeme daje prilika igračima da naprave određeni razvoj na početku karijere.

U svojoj rookie godini pretrpio je povredu meniskusa koja mu nije dopustila da debituje u NBA-u do 3. janua 2019. godine, a ove sezone je na prosjeku od 5,6 poena i 2,2 skoka. I što je još važnije, odigrao je 53 utakmice s prosjekom minuta većim od 14, dok je u prvoj sezoni prosjek minuta na parketu iznosio 6,9.

Prepoznatljivu "toranj" frizuru je odlučio promijeniti zbog njegove traumatične prošlosti.

"Istina je da sam počeo puštati kosu kad sam imao 9 godina. To je za mene bilo poput maskirnog kamenja. Tog ljeta bio sam s mnogim rođacima. S nekima, čija će imena ostati tamo, više nego s drugima. Seksualno su me uznemiravali, silovali su me i zlostavljali. Na kraju sam se navikao jer u toj dobi ni ne znaš šta je to. Bio sam nevin klinac koji nije znao ništa o stvarnom svijetu. I počeo sam misliti da je moja kosa nešto što mogu kontrolisati. I to mi je davalo samopouzdanje. Sad sam imao sezonu u kojoj se ne osjećam dobro. Prošlost mi se vratila u glavu i počeo sam tokom pandemije da često gledam u ogledalo i da se pitam ko sam ja. Da ne bih duljio, našao sam mir i sreću na ovom putovanju, hvala Bogu. Opraštam svima, čak i onima koji to ne zaslužuju. Vrijeme nikoga ne čeka, pa zašto bih ga i dalje gubio. Ova frizura je puno više od toga. Kosa mi je bila maska s kojom sam sakrio nesigurnosti koje sam osjećao u svijetu za koji nisam bio spreman. Ali sada sam bolji nego ikad. Bilo je to davno, ja sam neko novi. Kožu sam promijenio mentalno, emocionalno, fizički i duhovno", kazao je Walker.

O tome je govorio i njegov agent George Langberg.

"Ovo je nešto što ga muči duže vrijeme i čime se bavio, a u javnosti pokazuje svoju snagu i hrabrost. Nada se da će na ovaj način pomoći svima onima koji su prošli kroz nešto slično, tako da znaju da nisu sami", poručio je George.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi