Paklene kvalifikacije: Bh. košarkašice saznale osam potencijalnih protivnika
FOTO: FIBA

Moguće i da SAD nastupi

Paklene kvalifikacije: Bh. košarkašice saznale osam potencijalnih protivnika

Haris Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je peto mjesto na Eurobasketu i izborila plasman u kvalifikacije za SP 2022. godine.

U kvalifikacijama za SP nastupit će 16 selekcija, direktan plasman osigurala je domaćin Australija, a njoj će se pridružiti i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju.

Na SP nastupit će 12 selekcija, a deset će izboriti plasman kroz kvalifikacije.

Pored naše selekcije iz Evrope plasman u kvalifikacije osigurale su Srbija, Francuska, Belgija, Bjelorusija i Rusija.

Iz američke zone to su Kanada, Portoriko, Brazil i SAD u slučaju da ne osvoje Olimpijske igre gdje su prve favoritkinje.

Azija će dati četiri tima u kvalifikacijama, a Afrika dva tima. Ta dva kontinentalna prvenstva na rasporedu su u septembru ove godine, nakon čega ćemo znati svih 16 učesnika kvalifikacija za SP.

Oglasi

Reprezentacije bi trebale biti svrstane u četiri grupe sa četiri ekipe, gdje bi dvije prvopalsirane i dvije najbolje trećeplasirane selekcije izborile plasman dalje, međutim FIBA će uskoro ozvaničiti konačan sistem kvalifikacija za SP.

Eurobasket: Bosna i Hercegovina je peta reprezentacija Evrope!

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je peto mjesto na Eurobasketu!

Ovo je postalo i zvanično nakon meča Španije i Rusije u kojem su slavile Ruskinje rezultatom 74:78, međutim zbog bolje koš razlike i trijumfa protiv Švedske rezultatom 82-63 naše djevojke su zauzele peto mjesto što je jedan od najboljih rezultata bh. sporta od naše nezavisnosti.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo za žene:

Tako je iza Bosne i Hercegovine na šestom mjestu završila selekcija Rusije i ove dvije reprezentacije će u kvalifikacije za SP 2022. godine zajedno sa polufinalistima Eurobasketa, a to su selekcije Bjelorusije, Francuske, Belgije i Srbije. Na sedmom mjestu završila je Španija, osmoplasirana je selekcija Švedske.

Ovome dodajmo da je bh. reprezentatvika Jonguel Jones blizu MVP titule ovogodišnjeg Eurobasketa.

Top Komentari

Tas14
Ne brinemo se, pokazale su jedinstvo i kvalitet u ovim kvalifikacijama
13 0
kovacic
Malo se informišite, nema FIBA šta određivati jer je već poznato, 4 grupe po 4 ekipe, prve tri prolaze dalje, s tim da u grupama gdje bude domaćin Australija i budući prvak OI idu dalje prve dvije ekipe ako Australija i/ili osvajač OI završi posljednji u svojoj grupi. Objektivno su nam dobre šanse da dobijemo nekoga koga možemo dobiti, ovdje se jedino ne može igrati sa Australijom, Kanadom, SAD i Francuskom
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi