Košarkašice Budućnosti u Zenici bolje od Čelika

Derbi 4. kola MŽRKL-a

Košarkašice Budućnosti u Zenici bolje od Čelika

D. Kurbegović

Prvaci Bosne i Hercegovine i Crne Gore u ženskoj košarci Čelik i Budućnost, večeras su u zeničkoj Areni pred oko 500 gledatelja odigrali derbi utakmicu 4. kola MŽRKL-a. Gošće su u Zenicu došle sa omjerom tri pobjede iz tri utakmice, dok su Zeničanke u dvije utakmice ostvarile po pobjedu i poraz.

Gošće iz Podgorice večeras su opravdale ulogu favorita i još jednom istakli kandidaturu za osvajanje lige u ovoj sezoni. Veliki izbor kvalitetnih igračica čini razliku u odnosu na ostale ekipe. Zeničanke su utakmicu dočekale sa nekoliko rovitih igračica, što se i pokazalo na terenu u određenim trenucima. Domaće su se lavovski borile tokom čitave utakmice, ali to nije bilo dovoljno za nešto više osim časnog poraza.

Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj igri, Iriškić i Popović su dobro otvorile utakmicu, dok su se kasnije gošće probudile, te zahvaljujući Jeleni.Popović i Matović riješile prvu četvrtinu 13:14 u svoju korist. Druga četvrtina je bila kobna za domaće košarkašice, izabranice Slobodana Kecmana na prvi koš su čekale pet minuta, tako da je Budućnost otišla na 10 razlike polovinom četvrtine, do kraja su Zeničanke odigrale nekoliko dobrih napada, te se na odmor otišlo sa  plus devet (26:35) za Crnogorke.

U trećoj četvrtini Zeničanke agresivnom odbranom pokušavaju smanjiti prednost Budućnosti, tako da su u 26. minuti nakon koševa Tamare Kapor došli na minus pet (36:41). Nakon toga gošće ponovo igraju sjajno na krilima fantastične Jelene Popović u 28. minuti dolaze na plus devet (39:48). Do kraja trećeg perioda igralo se koš za koš, tako da je ovaj period završen sa vodstvom Budućnosti od sedam razlike (45:52).

U posljednjoj četvrtini domaće su pokušale da se vrate u utakmicu i pokušaju iznenaditi favorizovane gošće, međutim nisu imali dovoljno snage i kvalitetnih igračica u rosteru, Zeničanke su u 34. minuti stigle na minus četiri (52:56), te u 38. minuti ponovo na (59:63), da bi 17 sekundi prije kraja bilo 63:65, ali večeras je svoju noć imala sjajna Jelena Popović, koja je preuzimala odgovornost u odlučujućim momentima, te svojoj ekipi donijela vrijednu pobjedu.

Konačni rezultat: 63:69(13:14, 13:21, 19:27 i 18:17)

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Najefikasnije igračice u pobjedničkoj ekipi bile su Jelena Popović sa 22 poena, Irena Matović je dodala 14, dok je Henry ubacila 10 uz pet skokova. U redovima domaće ekipe ponovo je briljirala Tamara Kapor sa 21 poenom, Nataša Popović je ubacila 11 poena uz 11 skokova, dok je Aldijana Iriškić ubacila 17 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.