Bosnić podnio ostavku, Fanaticosi mu poslali poruku u centru Sarajeva

Burno je u reprezentaciji BiH

Bosnić podnio ostavku, Fanaticosi mu poslali poruku u centru Sarajeva

S. Mlaćo

Vedran Bosnić je odlučio da podnese ostavku na mjesto selektora košarkaške reprezentacije naše zemlje.

Vedran Bosnić je odlučio da podnese ostavku na mjesto selektora košarkaške reprezentacije naše zemlje.

Bosnić je sve iznenadio ovom odlukom, a dobio je brojne poruke podrške.

Uz Bosnića su i najvatreniji bh. navijači, popularni BHFanaticosi koji su to i potvrdili parolom u centru Sarajeva.

“Vedran pobjede broji „“elita" bi spisak da mu kroji. Odje*ite“, pisalo je na paroli.

Bosnić jučer poslao otvoreno pismo

“Moj način rada i sportska etika nespojivi su sa načinom komuniciranja i profesionalnog odnosa i saradnje koji mi se u posljednje vrijeme nameće iz kancelarije Košarkaškog saveza BiH. Ja sam reprezentaciju prihvatio bez ikakvih uslova. Potpisao sam ugovor koji mi je KS BiH ponudio, bez ikakvih ličnih zahtjeva, sa iskrenom željom da izvršim smjenu generacija i vratim bh. košarci nekadašnji sjaj. Za mene je to kao Bosancu bio patriotski čin, a ne finansijski aranžman.“

Oglasi

 "Drugim riječima, očekivao sam da će mi se stvoriti uvjeti da mogu normalno raditi svoj posao, da će se poštivati moji planovi rada sa reprezentacijom i da se niko neće miješati u moje odluke. I uistinu, od prvog dana mog angažmana sve košarkaške odluke, plan rada i selektiranje mladih igrača bile su isključivo dio mojih vizija. Radeći predano i s punim entuzijazmom na tome da svakom reprezentativcu podignem lične košarkaške i sportske vrijednosti, uspostavili smo međusobno povjerenje i stvorili novu vrijednost – kolektivnu igru – svi za jednog, jedan za sve", naglašava Bosnić.

 “Uspjeli smo otići na Evropsko prvenstvo kao najuspješniji tim svih kvalifikacionih grupa, te ostvariti realne šanse da odemo na Svjetsko prvenstvo. Uz to, reprezentacija je sa šest uzastopnih trijumfa u međunarodnim susretima postavila novi bh. rekord, te ono što je meni bilo najbitnije – uspješno smo izvršili smjenu generacija i vratili kult reprezentacije. Navijači su se vratili košarci, a naš košarkaški ugled u Evropi je ponovo zauzeo visoko mjesto“, navodi Bosnić i dodaje:

 “U tom uspješnom vremenskom razdoblju, poprilično sam zapostavio svoju košarkašku karijeru i odbio nekoliko privlačnih evropskih angažmana kako bih se mogao što više posvetiti našoj reprezentaciji. Nije mi žao, jer sam ostvario lične ambicije i postao dio jednog uspješnog bh. sportskog projekta. Naravno, tih prvih tri i po godine, kako rekoh, imao sam podršku i razumijevanje svojih igrača, našeg stafa, bh. medija i navijača koji su nas iz utakmice u utakmicu pratili i podsticali. Zbog toga sam i danas svima zahvalan. Bez te sveopšte dobre atmosfere i saradnje ne bismo uspjeli.“

“Vrhunac je grubo miješanje u moj izbor reprezentativaca i brisanje sa spiska Muhameda Pašalića, iako sam insistirao da bude na spisku. Ali, to je samo vrh ledenog brijega neprofesionalnih odnosa čelnika Saveza, koji se pogoršavao od našeg dramatičnog odlaska na utakmicu u Litvaniju“, kaže Bosnić i potom detaljnije objašnjava:

“U danu kada smo u Tuzli igrali utakmicu sa Litvanijom, počeo je rat u Ukrajini i cijeli svijet je tu vijest doživio sa puno straha i neizvjesnosti. Litvanija, susjed Bjelorusije, s razlogom je proglasila vanredno stanje, a mi smo već tada trebali jutarnjim čarterom zajedno sa Litvancima letjeti u Litvaniju. Tu noć, uvjereni da će utakmica biti odložena, donijeli smo zajedničku jednoglasnu odluku igrači, staf i čelnici Saveza da ne putujemo u Litvaniju. Međutim sutra je došlo do obrta i od nas se tražilo da moramo odigrati tu utakmicu jer je FIBA donijela odluku da nema nikakvog odgađanja. Dok su čelnici Saveza nekim igračima i trenerima obezbijedili avionske karte i pustili ih da se vrate u svoje klubove, ja sam okupio preostale igrače i prenio im da se od nas traži da putujemo u Litvaniju. Pri tome sam im rekao: ‘Sami o tome odlučite da li ćete ići ili ne. Niko vas ne može natjerati, imate moju punu podršku. Ko se plaši, ko ne želi, slobodno može ostati. Nikome neću zamjeriti i naši se odnosi neće zbog toga promijeniti.’ Većina igrača i stafa je bila u tom avionu iako mnogima, uključujući i mene, nije bilo nimalo lako donijeti tu odluku jer su naše porodice uglavnom bile protiv odlaska. Tako se desilo da Muhamed Pasalić nije s nama odletio. Ali, nije on bio jedini“.

Oglasi

“Na moje mailove niko ne odgovara, šalju mi se poruke preko trećih lica, odlučuju bez mene o bitnim stvarima vezanim za pripreme reprezentacije, preko direktora Vedrana Princa mi poručuju da ni slučajno na spisak ne stavljam Muhameda Pasalića, jer su oni odlučili da on neće vise zaigrati za našu reprezentaciju. I, na kraju, nakon mog dodatnog insistiranja da je Pašalić moj izbor, oni ga izbacuju sa spiska. Ko me i malo poznaje zna moj životni stav i da se čitav život borim za etičke i ljudske vrijednosti“, poručuje Bosnić.

Angažovao je advokata...

“Ali se ni njemu iz KSBiH niko ne oglašava, čak ni kada im je poslao drugi i treći email. Tada sam odlučio da sve gubi smisao i da podnesem ostavku. Na kraju da dodam, za sve vrijeme otkako sam vodio reprezentaciju sa članovima Upravnog odbora KSBiH nisam imao nikakvih nesporazuma niti problema. Još jednom se zahvaljujem na podršci svim ljubiteljima sporta, reprezentativcima, članovima stafa i navijačima, a medijima se izvinjavam što im nisam bio dostupan”, zaključio je Bosnić.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi