Vedran Bosnić poslao otvoreno pismo, rekao sve što mu je ležalo na duši

Sada već bivši selektor bh. košarkaša

Bivši selektor BiH Vedran Bosnić imao je želju napraviti veliki rezultat sa Zmajevima na Eurobasketu, ali na kraju je odlučio da da ostavku. Sada je poslao otvoreno pismo.

Vedran Bosnić poslao otvoreno pismo, rekao sve što mu je ležalo na duši

“Dragi ljubitelji sporta, reprezentativci, članovi stafa, hvala vam na podršci, koju mi pružate ovih dana, ali nisam želio u javnosti izazvati ovoliku zbrku oko mog odlaska sa selektorske pozicije. Želio sam da sve prođe tiho kao što sam tiho i započeo rad sa reprezentacijom“, ističe na početku pisma Bosnić, te nastavlja:

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

“Moj način rada i sportska etika nespojivi su sa načinom komuniciranja i profesionalnog odnosa i saradnje koji mi se u posljednje vrijeme nameće iz kancelarije Košarkaškog saveza BiH. Ja sam reprezentaciju prihvatio bez ikakvih uslova. Potpisao sam ugovor koji mi je KS BiH ponudio, bez ikakvih ličnih zahtjeva, sa iskrenom željom da izvršim smjenu generacija i vratim bh. košarci nekadašnji sjaj. Za mene je to kao Bosancu bio patriotski čin, a ne finansijski aranžman.“

"Drugim riječima, očekivao sam da će mi se stvoriti uvjeti da mogu normalno raditi svoj posao, da će se poštivati moji planovi rada sa reprezentacijom i da se niko neće miješati u moje odluke. I uistinu, od prvog dana mog angažmana sve košarkaške odluke, plan rada i selektiranje mladih igrača bile su isključivo dio mojih vizija. Radeći predano i s punim entuzijazmom na tome da svakom reprezentativcu podignem lične košarkaške i sportske vrijednosti, uspostavili smo međusobno povjerenje i stvorili novu vrijednost – kolektivnu igru – svi za jednog, jedan za sve", naglašava Bosnić.

“Uspjeli smo otići na Evropsko prvenstvo kao najuspješniji tim svih kvalifikacionih grupa, te ostvariti realne šanse da odemo na Svjetsko prvenstvo. Uz to, reprezentacija je sa šest uzastopnih trijumfa u međunarodnim susretima postavila novi bh. rekord, te ono što je meni bilo najbitnije – uspješno smo izvršili smjenu generacija i vratili kult reprezentacije. Navijači su se vratili košarci, a naš košarkaški ugled u Evropi je ponovo zauzeo visoko mjesto“, navodi Bosnić i dodaje:

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

“U tom uspješnom vremenskom razdoblju, poprilično sam zapostavio svoju košarkašku karijeru i odbio nekoliko privlačnih evropskih angažmana kako bih se mogao što više posvetiti našoj reprezentaciji. Nije mi žao, jer sam ostvario lične ambicije i postao dio jednog uspješnog bh. sportskog projekta. Naravno, tih prvih tri i po godine, kako rekoh, imao sam podršku i razumijevanje svojih igrača, našeg stafa, bh. medija i navijača koji su nas iz utakmice u utakmicu pratili i podsticali. Zbog toga sam i danas svima zahvalan. Bez te sveopšte dobre atmosfere i saradnje ne bismo uspjeli.“

“Vrhunac je grubo miješanje u moj izbor reprezentativaca i brisanje sa spiska Muhameda Pašalića, iako sam insistirao da bude na spisku. Ali, to je samo vrh ledenog brijega neprofesionalnih odnosa čelnika Saveza, koji se pogoršavao od našeg dramatičnog odlaska na utakmicu u Litvaniju“, kaže Bosnić i potom detaljnije objašnjava:

“U danu kada smo u Tuzli igrali utakmicu sa Litvanijom, počeo je rat u Ukrajini i cijeli svijet je tu vijest doživio sa puno straha i neizvjesnosti. Litvanija, susjed Bjelorusije, s razlogom je proglasila vanredno stanje, a mi smo već tada trebali jutarnjim čarterom zajedno sa Litvancima letjeti u Litvaniju. Tu noć, uvjereni da će utakmica biti odložena, donijeli smo zajedničku jednoglasnu odluku igrači, staf i čelnici Saveza da ne putujemo u Litvaniju. Međutim sutra je došlo do obrta i od nas se tražilo da moramo odigrati tu utakmicu jer je FIBA donijela odluku da nema nikakvog odgađanja. Dok su čelnici Saveza nekim igračima i trenerima obezbijedili avionske karte i pustili ih da se vrate u svoje klubove, ja sam okupio preostale igrače i prenio im da se od nas traži da putujemo u Litvaniju. Pri tome sam im rekao: ‘Sami o tome odlučite da li ćete ići ili ne. Niko vas ne može natjerati, imate moju punu podršku. Ko se plaši, ko ne želi, slobodno može ostati. Nikome neću zamjeriti i naši se odnosi neće zbog toga promijeniti.’ Većina igrača i stafa je bila u tom avionu iako mnogima, uključujući i mene, nije bilo nimalo lako donijeti tu odluku jer su naše porodice uglavnom bile protiv odlaska. Tako se desilo da Muhamed Pasalić nije s nama odletio. Ali, nije on bio jedini“.

“Na moje mailove niko ne odgovara, šalju mi se poruke preko trećih lica, odlučuju bez mene o bitnim stvarima vezanim za pripreme reprezentacije, preko direktora Vedrana Princa mi poručuju da ni slučajno na spisak ne stavljam Muhameda Pasalića, jer su oni odlučili da on neće vise zaigrati za našu reprezentaciju. I, na kraju, nakon mog dodatnog insistiranja da je Pašalić moj izbor, oni ga izbacuju sa spiska. Ko me i malo poznaje zna moj životni stav i da se čitav život borim za etičke i ljudske vrijednosti“, poručuje Bosnić.

Angažovao je advokata...

“Ali se ni njemu iz KSBiH niko ne oglašava, čak ni kada im je poslao drugi i treći email. Tada sam odlučio da sve gubi smisao i da podnesem ostavku. Na kraju da dodam, za sve vrijeme otkako sam vodio reprezentaciju sa članovima Upravnog odbora KSBiH nisam imao nikakvih nesporazuma niti problema. Još jednom se zahvaljujem na podršci svim ljubiteljima sporta, reprezentativcima, članovima stafa i navijačima, a medijima se izvinjavam što im nisam bio dostupan”, zaključio je Bosnić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (25)

Ljudi moji, jel u nas ima i jedan yebeni sport da vode strucni ljudi, jel mi na svakoj poziciji imamo ljude koji zele da uniste sve sto mogu? Do kad mi mislimo trpiti sve ovo Unisten nogomet, kosarka, rukomet, odbojka, a sve unisteno zbog yebenih saveza i lopova. U svim savezima zajedno nema 50 ljudi, i mi to ne mozemo istjerati u pm

Bhf111

To ti je druze zbog kriminalnog I iskompleksiranig mentaliteta. Selektiranje od domara planinarskih drustava pa sve do predsjednika sportskih saveza ide strogo po stranacko/etnickim linijama a ne po strucnosti i kvalitetu individue.

Zulfikar

Jbte kakvu ljudinu su uhlje*ljeni pacovi otjerali.. Prvo su ga pustili namazano da ozivi sve, da nam da neku nadu a onda mu hinjski poceli nozeve u ledja zabijat.. Isto prokleti da smo, da Bog da imali pa nemali.. SVE "krojace spiskova" i strucnjake za destrukciju imenovat i hitno otjerat iz drzave a ne iz kosarkaskog saveza.. Svaka cast Vedrane za stav, tuga prava sto smo te izgubili radi glodara..

rabodimis

Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel роčеtnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku -->> Ja.cat/id379052

Paulax

“... i tako, Bosna sama sebe otrovnim zubom ujeda. Pa neka joj je na zdravlje još koja stotina godina krvi i fukarluka! Rob je kriv za ropstvo jer nije odabrao rizik kojim se gospodarenje plaća. Ah, begovi! Njihov ponos je samo tvrdoglavost pirimitive koja od svijesti o svojoj odgovornosti bježi u bezumlja sebičnosti. Aaj, kako će nas Evropa mljeti i kuhati! Potomstvu će na uši krv prskati od napora da se što prije prilagodi neumitnoj sili. A sve je moglo brže i bezbolnije proći da nije strašne sebičnosti.”

Probisvjet

dosdansi pateticaru celavi

FahroKonjHodzic

Potpora Vedranu, bezrezervna i moji duboki naklon do parketa za njegov rad, entuzijazam i uspjeh, kako to god izgledalo.....Lično & personalno sa moje strane VELIKO HVALA. Ali ovo što su uradili on i Teletović, mislim na ostavke, to se ne radi tako. Trebali su ostati uprkos svemu, uprkos Pašaliću, uprkos na napad na njihovu ljudskost i poštenost. Čini mi se da su bili potporni zid, bedem koji je čuvao reprezentaciju od dušmana kojima je okružena. Ranjivi smo, a sada smo još ranjiviji. Trebali su se boriti i siguran sam da bi uspjeli puno toga napraviti. Znam da nije lako balansirati između selendra, Laktaša i Lištice, ali oni su dokazali da su uspješni u tome i da su veliki patrioti. Hvala im na tome! Ali to nije način....

stranputica

Ma u nas treba zakonom zabranit sport.

Neko91

Suma sumarum, ostadosmo bez dobrog selektora i dobrog predsjednika saveza radi DEBILKA Muhameda Pasalica, poluprofesionalnog kosarkasa pred penzijom

Chico

I to tvoj zaključak? Moronu ubij se, pa se zakolji...

senja

Da to je zakljucak, jer sve sto je Bosnic nabacao mesa je zapravo da se dobije na tezini, a sustinski nista konkretno nije rekao, osim da je zapelo oko Pasalica. Debilka Pasalica.

Chico

On je odlucio da Pašalic igra i nema pravo niko osim njega mjenjati to. Nije bitno je li to Pašalic, Vrabac ili Musa.. Nije igrac nista kriv.. Covjek igr aza Reprezentaciju i uspio u zivotu a ti covjeka nazivas Debilko.. Ti ai debilko koji sjedi kod kuce i prosipa mrznju. A on gospodin sportaš.

Toniche

Reprezentacije nam i jesu u ku*cu radi raznih Pasalica, Tina Svena, Sehica i slicnih. Debilko i nebitan igrac, nije smjelo doci do tog da ostanemo bez selektora i predsjednika radi jednog necovjeka i nepatriote

Chico

Sine rastereti se ,idi sta guzi nije za tebe...

Baco

Znaci pred savez i sve napoljr

Adnan tz

Sad svi reprezantivci nek bojkotuju i ostali koji god budu pozvani pa da vidimo kako ce pare krass i svoje guzove i familiju na utakmice vodit. Mafijasi mamu vam j....

mujaga13

Zalosno

crni1000

Pa da je na čelu saveza bio neko drugi a ne Mirza Teletović ja bih rekao lome nam noge drugi, kao što je recimo u fudbalskom savezu. Ali Mirza je mogao i morao ovo da drži pod kontrolom jer je on ipak HEBENI PREDSJEDNIK SAVEZA. Mi bošnje smo ili debelo glupi ili volimo ukrasti. Sve što valja uništavamo zbog sitnih ciljeva. Mirza pogledaj Vicu i uči kako se kontroliše ustanova na čijem si čelu!!!!

E.Car

Ne moze Mirza sam protiv sviju. Nije ovo film

emial766

Ako ovo ostane samo na ovome onda nas i treba gaziti.

tip

Mamu im. Imenom i Prezimenom sve isprozivaj ne daju ti oni hljeb. Pa dosta je vise da se pita i kunto i panto ko ce igrati. Samo ime prezime i sta se trazilo od tebe pa nek hebu mamu svoju onda.

arca

Nisu naši navikli da imaju ljudi koji imaju kičmu, i koji ne zavise od onih koji su ih politički doveli da budu poslušnici, kako bi jeli budžetska sredstva

Slana_carsija

Mi smo nacija koju čovjek treba izmisliti

Ajax11

Savez kao i svaki u BiH,miješa se svako pogotovo političari i menadžeri a zdravog sporta nigdje,ne možeš se selektoru miješati u izboru igrača zato se zove selektor,sramota al žešća

Kiss

Svaka tebi cast i ja te razumijem u potpunosti.Ovo je zemlja bez dna,najgori ljudi na svjetu,zavidnimuvjek traze dlaku u jajetu.

Zax
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.