Kreće "Martovsko ludilo", može li ko stati na put Zionu Williamsonu i Dukeu?
Pitanje je može li ko stati na put Zionu Williamsonu i njegovom Dukeu? Foto: USA Today

Danas u boj kreću 32 najjača košarkaška sveučilišta u SAD

Kreće "Martovsko ludilo", može li ko stati na put Zionu Williamsonu i Dukeu?

Košarkaška svjetla pozornice u Sjedinjenim Državama večeras će djelomično napustiti NBA ligu. Košarkaška sveučilišta u toj zemlji, spojena u NCAA ligu od večeras kreću u konačnu borbu za sveučilišnog prvaka SAD, „Martovsko ludilo“ je pred nama!

Konačno je ispunjen kostur završnog turnira a bitka će otpočeti utakmicom Louisvilea i Minnesotte. Apsolutni favorit opet je Duke koji s klupe predvodi legendarni Mike Krzyzevsky dok je njegova glavna uzdanica na parketu Zion Williamson kojem će samo čudo ( ne i poderana tenisica) stati na put da ne bude prvi pick na predstojećem draftu ukoliko se prijavi na isti. Ova poboljšana verzija Larry Johnsona je u ovoj sezoni pokazala rijetko viđenu dominaciju među sveučilišnim obručima da je zbog njegovih igara u sjenu pomalo nepravedno pao i njegov fantastični suigrač RJ Barret, krilo koje će zasigurno, bude li se razvijao kako treba, promijeniti krvnu sliku i povijest kanadske košarke.

Predviđanja američke javnosti kažu da je favorit broj dva Virginia koja već po tradiciji igra sjajnu obrambrenu, gotovo ratničku košarku koju preferira njihov trener Tony Bennet, a prednost im je što je njihov tim skoro nepromijenjen u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je razočarao u martovskom ludilu. Tu je i nezaobilazna North Carolina. Legendarni Tar Heelsi su igrali sve bolje kako je odmicala sezona, a na centar Mayo i combo bek White njihove su perjanice. Za Whitea valja reći da je nedavno oborio i rekord Michaela Jordana po broju poena u prvoj godini na koledžu.

Sveučilište Gonzaga koje je proslavio John Stockton također je u vrhu liste favorita. Internacionalci čine dušu i tijelo ovog tima, Srbin Petrušev, Japanac Hachimura i kanadski krilni košarkaš Clarke, te Francuz Tillie pokušat će ovaj tim dovći makar do Final Foura a tamo je sve moguće. Kentucky kojeg s klupe predvodi stari lisac John Calipari završava listu sveučilišta koju američka javnost prediktira kao glavne favorite a njegov najveći zalog je fantastično krilo PJ Washington koji doduše ne kotira kao sigurna oklada kao top 10 pick na idućem draftu ali koji igra strašno zrelu, timsku košarku.

Inače, kada je riječ o top 10 igrača na ovom „March Madnessu“ listu naravno predvodi Williamson, a odmah poslije njega je njegov suigrač RJ Barret. Ja Morant s Murray Statea figurira kao treći a Grant Williams s Tenneseeja kao četvrti igrač na toj listi. Zatim su tu također spomenuti momci s Virginije Rui Hachimura i Brandon Clarke. Cassius Winston, vižljasti playmaker Michigan Statea kotira kao broj sedam, a Carsen Edwards sa Purudea kao osmi. Listu završavaju Markus Howard s Marquettea i Dedric Lawson s Kansasa.

Inače, upravo sveučilište Kansas zaključno s ovom godinom ima najduži niz pojavljivanja na March Madnessu. Ovo im je čak trideseto uzastopno sudjelovanje na završnom turniru NCAA lige. Duke sa 24 sezone, te Michigan s 22 su im ozbiljna konkurencija a ta lista učesnika s preko 20 sezona završava s Gonzagom koja je već 21 godinu uzastopce članica završnice NCAA lige.

Od sveučilišta koja bi mogla iznenaditi tu su Texas Tech, Michigan State i Kansas State, dok status „dark horse“ imaju neugodni timovi Auburna i Buffala. I ove godine, kao što to biva svake ( ne zove se ovaj turnir uzalud „martovsko ludilo“) vjerojatno će biti senzacija, neugodnih iznenađenja i timova koji će na ovaj ili onaj način iznenaditi svoje fanove. Duke se prošle sezone poskliznuo već na prvoj stepenici, bila bi senzacija ali i velika katastrofa ako to ponove opet, mada njihov sastav sugerira laganu šetnju barem do Final Foura. A onda će, od petog do osmog aprila u hladnom Minneapolisu početi završna bitka četiri najspretnija i najsretnija tima, a samo jedan će se okititi laskavom titulom NCAA prvaka. Pozornica je spremna, a Martovsko ludilo i službeno može početi!

Parovi prve runde: Michigan State – Bradley, Gonzaga – Fairleigh Dickinson, Syracuse – Baylor, Marquette – Murray State, Florida State – Vermont, Buffalo – Arizona State, Texas Tech – Northern Kentucky, Nevada – Florida, Michigan – Montana, Virginia – Gardner Webb, Ole Miss – Oklahoma, Wisconsin – Oregon, Kansas State – UC Irvine, Villanova – St.Marris (CA), Purdue – Old Dominion, Cinncinati – Iowa, Tennesee – Colgate, North Carolina – Iona, Utah State – Washington, Auburn – New Mexico State, Kansas – Northeastern, Iowa State – Ohio State, Houston – Georgia State, Wofford – Seton Hall, Kentucky – Albilene Christian

Top Komentari

Edin Merlin
Može UNC !!!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi