Šou Dimitrijevića za senzacionalnu pobjedu Makedonaca, Srbija ponovo uvjerljiva

Kvalifikacije za Eurobasket 2024.

Šou Dimitrijevića za senzacionalnu pobjedu Makedonaca, Srbija ponovo uvjerljiva

Edmir Škorić

Košarkaši Srbije nastavili su u ponedjeljak kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine, a u drugom meču su slavili protiv Gruzije sa 76:63.

Ekipa Svetislava Pešića kvalifikacije je otvorila visokom pobjedom nad Finskom (77:61), a sada je u Tbilisiju odigrala sjajan meč i bez problema došla do novog trijumfa.

Srbi su protiv selekcije koju vodi bivši trener Partizana Aleksandar Džikić bolje otvorili meč, te prvi period igre dobili sa 21:12.

U drugoj dionici su gosti povećali prednost na 13 poena, ali se Gruzijci u završnom dijelu prvog poluvremena uspijevaju vratiti na -7 (31:38).

Tokom trećeg perioda igre Srbija je održavala vodstvo, no uporni Gruzijci su u jednom trenutku u zadnjih 10 minuta spustili zaostatak na samo četiri poena (56:60).

Ipak, Orlovi su opet poletjeli, došli do +15 sredinom posljednje četvrtine riješili pitanje pobjednika, pa je ostatak duela bio puka formalnost.

Oglasi

Marko Gudurić je sa 16 poena bio najefikasniji igrač Srbije, dok je Vanja Marinković ubacio 15 poena, 12 Aleksa Avramović i 11 Filip Petrušev. U poraženoj ekipi Shengelia je ubacio 17, a Thomasson 15 poena. Jedino su njih dvojica bili dvocifreni kod domaćina na kraju.

U grupi G odigran je duel Finske i Danske, a bolja je bila selekcija koju kao kapiten vodi Sasu Salin- 89:85. Ludngerb je ubacio 26 poena, ali to Dancima nije pomoglo večeras u Talinu.

Larsen je takođe bio dobar sa 20 poena, dok je Jantunen sa 19 predvodio Fince, Madsen je ubacio 15, Maxhuni je dodao 14, a Valtonen 13 poena.

Estonija je priredila malo iznenađenje u meču grupe H pa je pobijedila kod kuće Litvaniju sa 65:59. Estoncima je to druga pobjeda, a Litvancima prvi poraz. Joessar je ubacio 18, Vene 13, a Kotsar 11 poena uz 13 skokova za domaće, dok su kod Litvanaca Ulanovas sa 16 i Dimsa sa 14 poena jedini bili raspoloženi za igru.

Veliko iznenađenje u istoj grupi u meču Poljske i Sjeverne Makedonije. Autsajderi su bili gosti i to veliki, a na kraju su slavili uvjerljivo, rezultatom 96:71.

Dimitrijević je bio nevjerovatan, ubacio je 32 poena uz osam skokova i osam asistencija, dok je Happ dodao 19. Kod Poljaka Michalak je ubacio 20 uz 9 skokova, a Sokolowski 15 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi