Jevreji provocirali NBA zvijezdu zbog njegovih stavova, nije ih ni doživio

Irving u centru pažnje

Jevreji provocirali NBA zvijezdu zbog njegovih stavova, nije ih ni doživio

A. Čaušević

Kyrie Irving se ponovo našao u centru pažnje, ovaj put zato što je javno iznio svoje stavove i podržao knjigu te istoimeni film "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America".

Grupa jevrejskih košarkaških fanova organizovala je protest protiv Irvinga tokom meča Indiana Pacersa i Brooklyn Netsa tako što su nosili majice s natipsom: "Borba protiv antisemitizma."

Tokom prve četvrtine kamre su uslovile najmanje pet navijača kako sjede u prvom redu Barclay Centra u Brooklynu, četvrti u kojoj živi više od polovine jevreja u gradu New Yorku.

Muškarci iz grupe protestanata su nosili tradioconalne jevrejske kape na glavi, dok je Irving bio fokusiran na igru svom tima koji je upisao pobjedu 116:109.

Irving je bio u vrućoj vodi zbog objave na Twiteru na film "Hebreji crncima: Probudi se Crna Amerika" prošlog četvrtka.. Film je naširoko označen kao antisemitski.

Irving je u međuvremenu izbrisao svoj tweet, ali je na žestokoj press konferenciji u subotu nakon utakmice branio svoje pravo na dijeljenje ove objave uz obećanje: "Neću odbaciti ništa u šta vjerujem. Samo ću da ojačam jer nisam sam. Imam cijelu vojsku oko sebe.”

Oglasi

"Jesam li učinio nešto protuzakonito? Jesam li nekoga povrijedio? Jesam li nekome naudio? Izlazim li i govorim da mrzim jednu određenu skupinu ljudi?” - upitao je retorički i Irving.

Irvinga su osudili vlasnik Netsa Joseph Tsai, franšiza i liga koja je osudila govor mržnje.

Trener Netsa Steve Nash potvrdio je da je tim razgovarao s Irvingom tokom vikenda i rekao u ponedjeljak da nam kontroverza pruža "priliku za rast i razumijevanje novih perspektiva".

"Mislim da organizacija pokušava zauzeti takav stav ili bi mogli komunicirati kroz ovo, i pokušati svi izaći u boljoj poziciji i s više razumijevanja i više empatije za svaku stranu ove rasprave i situacije", objasnio je Nash.

Propuštajući većinu prošlosezonskih utakmica zbog odbijanja vakcinisanja, što je bilo u suprotnosti s pravilima u borbi protiv Covida-19 u saveznoj državiNew Yorku, Irving se nakon najnovije kontroverze vrlo vjerovatno nalazi u posljednjem mandatu s Netsima.

Franšiza je ovog ljeta imala priliku ponuditi 30-godišnjaku produženje ugovora izvan sezone, ali je to odbila, što znači da će odlični košarkaš postati slobodan igrač nakon što završi aktuelna sezona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi