Legende će vječno živjeti

Kobeu Bryantu danas rođendan

Legende će vječno živjeti

E. Škorić

Na današnji dan 1978. godine rođen je Kobe Bryant. Sve ostalo je historija.

Kobe je 23. augusta spomenute godine rođen u Philadelphiji. Kroz svoju cijelu 20-godišnju karijeru bio je član Los Angeles Lakersa. Počelo je tako što su ga Charlotte Hornetsi izabrali na Draftu 1996. godine, a u NBA je ušao direktno iz srednje škole, pa je sa 17 godina postao najmlađi igrač koji je igrao u NBA ligi.

Lakerse je sa tadašnjim saigračem Shaquilleom O'Nealom odveo do tri uzastopna naslova. Kada je O'Neal otišao, Bryant je bio superzvijezda ekipe koja je dominirala ligom. Na kraju je osvojio pet NBA naslova, a neke njegove utakmice pamtit će se zauvijek. Uostalom i ona kada je ubacio 81 poen Toronto Raptorsima 22. januara 2006. godine. Više od njega na jednoj utakmici zabio je tek Wilt Chamberlain 1962. godine, kada je ubacio ravno 100 poena.

Crna mamba je imala izvanrednu košarkašku karijeru, ali bio je i mimo dvorana veliki čovjek, brižan otac i suprug Vanesse Laine. Vjenčao se u aprilu 2001. godine, a zanimljivo da na vjenčanju nisu bili njegovi roditelji jer su smatrali da su oboje premladi za brak.

O Kobeu su snimani filmovi, bio je idol generacijama djece, jedan od najvećih sportista svih vremena i neko koga ste morali obožavati. Nažalost, život je ugašen 26. januara 2020. godine. On je kod gradića Calabasas u Kaliforniji poginuo u helikopterskoj nesreći, zajedno sa kćerkom Giannom, pilotom i šest putnika. Helikopter se, zbog magle i loše vidljivosti, prednjim dijelom zabio u brdo.

Tako je ugašen život jedne istinske sportske i ljudske gromade, ali sjećanje na Bryanta neće nestati. Stoga je i ovaj dan poseban.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi