Lojo: Želimo što bolje otvoriti kvalifikacije, a cilj je plasman na Eurobasket

BiH počinje nove kvalifikacije

Lojo: Želimo što bolje otvoriti kvalifikacije, a cilj je plasman na Eurobasket

E. Čaušević

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se jučer u Sarajevu pred mečeve kvalifikacija za Eurobasket 2023.

Naše košarkašice oduševile su javnost igrama na Eurobasketu ovog ljeta, a sada se ponovo okupljaju pred nove izazove.

Jutros je održana i press konferencija našeg tima, a prisutnim medijima se, između ostalih, obratio i selektor Goraj Lojo koji je otkrio očekivanja pred mečeve protiv Belgije i Sjeverne Makedonije.

"Belgija je sigurno na papiru apsolutni favorit u našoj grupi po trenutnom svjetskom rankingu i po rezultatima na prošlom Eurobasketu gdje su završili treći. Bili su učesnici i Olimpijade. Mi smo ih ljetos porazili u Strasbourgu i pokazali smo na taj način da se možemo ravnopravno nositi sa svim protivnicima. Ja sam siguran da će naša ekipa i sve djevojke i ovaj put dati svoj maksimum da pokušamo ostvariti pobjedu i na najbolji način otvorimo kvalifikacije", rekao je Lojo i dodao.

"Ukoliko i ne bude tako ostaje nam još pet mečeva i naš cilj je jasan, a to je plasman na EP i za ostvarenje tog cilja potrebno nam je pet pobjeda uz taj eventualno jedan poraz da bi bili sigurni učesnici EP-a. Postoji i situacija ako ostvarimo četiri pobjede i dva poraza onda bismo ušli u kalkulacije kvalifikacije. Pokušat ćemo sve da to izbjegnemo i cilj je da što bolje otvorimo kvalifikacije".

Osvrnuo se i na sastav Belgije.

"To je skoro identičan sastav. Dolaze s 15 igračica i još uvijek nisu odredili finalni roster, ali to je skoro ista ekipa koja je ljetos igrala na Eurobasketu i Olimpijadi", dodao je Lojo.

Kako nadomjestiti nedostatak Marice Gajić koja neće igrati u ovim mečevima?

"Sigurno da će biti teško nadomjestiti neigranje Marice, ali će djevojke sigurno učiniti sve da popunimo tu prazninu i da nadomjestimo taj hendikep kako bi se to ne bi vidjelo na na parketu".

Treba dodati da je u prodaju pušteno 2.400 ulaznica, a 500 ulaznica će biti dodijeljeno gratis. Navijači koji žele doći u četvrtak na meč protiv Belgije potrebno je da imaju potvrdu o vakcinaciji, PCR test ili potvrdu da su prebolovali koronavirus u zadnjih šest mjeseci, te je obavezno nošenje zaštitne maske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije