Brčaninović: Neću igrati dok je Lojo selektor, to je najbolje za moje mentalno zdravlje

Oglasila se sjajna košarkašica

Goran Lojo je prije nekoliko dana objavio spisak ženske košarkaške reprezentacije za novembarske mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Brčaninović: Neću igrati dok je Lojo selektor, to je najbolje za moje mentalno zdravlje

Na spisku se na iznenađenje nije našlo ime Melise Brčaninović. Iz KSBiH su saopštili da ona više ne želi igrati za reprezentaciju.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Brčaninović je u ponedjeljak dugačkim statusom na Facebooku odlučila da iznese svoju stranu priče.

"Nikada se nisam željela naći u ovakvoj situaciji, ali se u životu većinom desi ono što najmanje želimo.

Kao što su mnogi vidjeli objavljen je spisak igračica za predstojeće kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2023. godine. U toj objavi posebno je naglašeno, kako ja “ne želim igrati za reprezentaciju“, ali bez navedenog razloga.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Nisam željela da se javno eksponiram i objašnjavam moj nedolazak, smatrajući da će savez drugačije reagovati, jer su upoznati sa svim dešavanjima iz prošlosti. Međutim poslije navedene objave odlučila sam iznijeti svoju odluku javno, kao i nekoliko razloga koji su me nažalost doveli do ove odluke.

Često zaboravimo da su sportisti, prije svega ljudi kao i svi ostali, a onda tek sportisti. Koristim ovu priliku da iznesem svoju strane priče, ne kako bih svoju odluku opravdala ili tražila podršku, nego zaštitila svoju porodicu i sebe.

Tačno je da sam obavijestila savez o svojoj odluci i nedolasku u reprezentaciju u narednom periodu, ali u tom dopisu je naveden i razlog. Također sam dala mogućnost da svi budemo zaštićeni, kako upravo ne bi došlo do ove neugodne situacije u kojoj se trenutno nalazimo.

Međutim sve je to palo u vodu onoga trenutka, kada odgovor od strane saveza ne dobijam, nego sam obaviještena kao i svi ostali ljubitelji naše reprezentacije putem društvenih mreža. Tako da sam prinuđena lično iznijeti razloge mog otkazivanja reprezentacije.

Ova odluka je vezana i za godine unazad, gdje sam kroz mlađe selekcije morala istrpiti i prešutiti mnogo ružnih situacija iz razloga što sam kćerka Mare Lakić. Mnogi su sumnjali već na to, ali to nikada nisam iznosila ili potvrdila u javnosti. Ipak sam prelazila preko svega toga, odazivala se pozivima, igrala i borila za reprezentaciju. Ne želim da se mnogo osvrćem na protekli period u mlađim selekcijama, ali torturu koju sam proživljavala u mlađim selekcijama se nažalost nastavila i u seniroskoj reprezentaciji.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Cjelokupna situacija dolazi do izražaja kada se nisam našla na spisku selektora prvog ciklusa kvalifikacija u novembru 2019. godine za EP, što mi nije bilo jasno. Tada sam igrala najbolju talijansku ligu i bila jedna od najboljih igračica tog prvenstva. Posebnu nesuglasicu mi stvaraju, kada iz saveza izlaze izjave kako je talijanska liga jedna od najboljih liga Starog kontinenta i da bi reprezentativke trebale ići tamo igrati. No reprezentativka koja igra tamo, ne dobija poziv u reprezentaciju. Tada naslov nije glasio Melisa Brčaninović nije pozvana..

Prihvatila sam odluku selektora i odbijala sam sve novinare koji su me upitali za izjavu na tu temu. Godinu dana kasnije drugi ciklus kvalifikacija, ponovo se moje ime ne nalazi na spisku igračica. U tom periodu sam bila u Tuzli, jer sam imala pauzu u klubu. Tri dana prije okupljanja se vraćam u Belgiju zbog klupskih obaveza, a dva dana prije okupljanja sam telefonski kontaktirana od generalnog sekretara Amera Čolana. U tom telefonskom pozivu mi je rečeno da sve što se dešavalo u prošlosti trebam zaboraviti i da ja trebam biti dio reprezentacije.

Dolazim na okupljanje, gdje prvi razgovor obavljam sa generalnim sekretarom i gdje na moju inicijativu tražim razgovor sa selektorom. Tom razgovoru su prisustvovali selektor, generalni sekretar i tim menadžer naše reprezentacije. U razgovoru sa njima, spominjale su se mnoga dešavanja iz prošlosti, ali na kraju se sve vraćalo i svodilo da je ipak moja mama Mara Lakić , zbog toga je sve normalno i uredu što sam proživljavala.

Iskreno nisam ni očekivala da će se navesti drugi razlog. Međutim na moje pitanje zašto nisam bila pozvana u prethodnom ciklusu, dobijam nevjerovatan odgovor koji je glasio “šta si očekivala i ti biraš na koje ćeš okupljanje doći“. Nije mi bilo jasno, tako da sam upitala o kojem se to okupljanju radi. Bila je riječ o okupljanju koje je reperezentacija imala na ljeto 2019. godine, pripremno okupljanje, bez kvalifikacija, EP ili nekog drugog natjecanja.

Tom okupljanju sam trebala prisustvovati bio mi je čak spakovan kofer, ali noć prije okupljanja saznajem da mi je tata u bolnici i to u Njemačkoj. Nepoznavajući u kakvom je stanju, niti šta mu se desilo, jer je prije toga uvijek bio zdrav, kontaktirala sam Natašu Bašović (izvršni sekretar reprezentacije), preko koje sam uvijek dobijala pozive, potvrđivala dolazak ili bilo šta drugo vezano za reprezentaciju. Informisala sam je da sam nažalost spriječena doći na okupljanje zbog nastale situacije, jer želim biti sa tatom i letim sutra za Njemačku.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Isto ovo ponavljam na tom razgovoru, ali ono što ću čuti će me šokirati i dovesti na kraju do plakanja. Rečeno mi je kako to nije istina, da sam ja to iskoristila samo kako ne bih došla na okupljanje, a da sam se zapravo nalazila u Tuzli. Kako bi Vi reagovali na mom mjestu?

Ja “stavljam“ svoju porodicu po strani i ostajem na okupljanju, kao da se ništa nije dogodilo, jer ipak je to “normalno“ da se meni dešava ja sam ipak Marina kćerka. Sljedeće okupljanje u februaru, historijske kvalifikacije za našu reprezentaciju. Ovaj put sam na spisku selektora, nažalost naše glavne igračice su bile spriječene zbog povreda, ali otvara se i prilika za druge igračice da iskoriste svoju šansu. Međutim osjećam da se meni ta prilika uskraćuje, ali ipak ne želim to da mislim.

Historijska utakmica za našu domovinu, kada značajniju priliku za igru dobijam u drugom poluvremenu, koju koristim i uz pomoć ostalih igračica ostvarujemo historijski uspjeh za našu domovinu. Sljedeću utakmicu počinjem u prvoj postavi, dobijam više slobode, te počinjem misliti možda su me ipak počeli gledati kao Melisu Brčaninović. Ipak je reprezentacija i njen uspjeh na prvom mjestu, a ne da se zbog nečijih nesuglasica dovodi to u pitanje.

Ljeto 2021. godine, historijsko ljeto za našu reprezentaciju. Novo iskustvo za sve nas, nadala sam se najljepšem ljetu svoje košarkaške karijere, ali nažalost se historija za mene ponavlja, opet se sve vraća na staro i gledam se kao Marina kćerka. U par navrata htjela sam da napustim pripreme reprezentacije, ali sam opet reprezentaciju stavila prije sebe. Nisam željela izazivati skandal, nego sam trpila, šutila i nadala se da će se ipak nešto promijeniti. Nažalost uzalud.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Poslije EP razmišljala sam da li nastaviti trpiti, ipak sam navikla na to, a ostvario se historijski uspjeh, reprezentacija igra i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Međutim ono što sam ja proživljavala, ne može niko da shvati, ni da pomisli kroz šta sam prolazila, a teško može i da razumije, jer se nije našao u toj situaciji. Čak i moji najbliži nisu upućeni u sve, kako se ne bi dodatno brinuli ili gdje bi se moja mama osjećala krivcem, jer mi je mama.

Mnoge neprespavane i preplakane noći, dovele su me da sumnjam u samu sebe, gdje razmišljam prestati raditi ono što najviše volim - igrati košarku. Sve uzburkane misli, kako bih izbjegla ovu trenutnu situaciju.

Zbog nečijih nesuglasica, nesporazuma, na kraju sam ja najviše ispaštala, zato ovaj put mislilm na sebe, a ne na druge. Komentari i osuđivanja drugih ljudi, ovaj put ostavljam iza sebe.
Kada te neko optuži da lažiraš očevu bolest, da ne bi došla na pripreme svoje reprezentacije, kako da se nadaš da će se nešto promijeniti na bolje?

Možda je to nekome opet “normalno“, ali meni više nije.

U dopisu košarkaškom savezu BiH tražila sam samo da prihvate moju odluku, kako ništa ovo ne bi izlazilo u javnost, te se nastavila sva pozitivna priča o ženskoj košarkaškoj reprezentaciji.
Poznavajući svu ovu priču, ipak su pustili da sve ide preko mojih leđa. Ne želim da imam nesuglasice sa Savezom, niti želim komentarisati nečiji izbor ili rad.

Kao što sam i u dopisu napisala, čast i privilegija je igrati za svoju reprezentaciju, ali zbog dešavanja u prošlosti se ne želim odazivati reprezentaciji dok je Goran Lojo selektor.

Ovu odluku smatram najboljom za svoje mentalno zdravlje, a onda tek za svoju košarkašku karijeru, jer odavno ovo nema nikakve veze sa košarkom.

Nadam se da ću opet nekada obući omiljeni dres naše voljene domovine Bosne i Hercegovine, a reprezentaciji želim mnogo uspjeha i dobrih rezultata!
Sa ovim mojim obraćanjem želim završiti svu polemiku oko toga što se ne želim odazvati pozivu selektora i staviti tačku na sve", napisala je Brčaninović.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (48)

Popisam i tebe i Maru sad, bila si u prvoj petorci dok je mamasita harala, vedrila i oblačila repkom i uništavala je, te ništa nije postigla a tebe progura u Italiju na račun svog imena. Čovjek jeste Goran ali je čovjek, za razliku od tebe i tvoje mamice. I sada kada je neki selektor nesto uspio mora neko unijeti neki crv u repku jer ipak ko je vidio crnu djevojku s Bahama, hanumu iz Sarajeva, i dvije djevojke jedna s Pala druga iz Gruda i sve one druge vjere drugog svega a ipak ginu jedna za drugu, ali mama je ponovo "pobjedila" pa uništava nesto sto valja, tačnije pokušava, ali neće joj uspjeti.

Mad_max

Bravo na komentaru, popišam ih i ja.. ;)

think

Malo sam pretjerao sa tim jbg, zaista se izvinjavam..

Mad_max

Nista bez vjere u komentarima. Ne kontam kakve to ima veze? Pretjerao si sa pišanjem.

@Nek_komsiji_crkne_krava možda ima slab mjehur pa piša puno? Hahaha šalim se

Malmi_Suomi

A hoće li neko biti ljubazan da mi objasni o čemu se radi u ovoj BH sapunici? I ja veze nemam ko je Mara Lakić??? Jel stara ex košarkašica BH??? I da jeste , šta je sporno?

Malmi_Suomi

* da nije majke vam to kao sto joj se mama zove Mara, pa joj kao ne daju da igra? Ako je to , NE MOGU DA VJERUJEM. Naša repka ženska da se na to gleda ? Hahahahaha

Malmi_Suomi

mara lakic bivsa reprezentativka BiH u košarci ( ti si vjerovatno previše mlad ako to ne znaš)

zevs

@zevs hvala na komplimentu za to da sam pre mlad da je se mogu sjetiti hahaha, hvala ti.
Nikada nisam pratio ali baš nikad žensku košarku ali... napisah ja : jel to ex košarkašica BH repke? Kao kroz maglu mi to ime Mire Lakić mi prolazi kroz glavu.
Hvala na objašnjenju ali samo da znaš " mator sam ja za tebe 100%". Ali godine nisu važne.
Lp

Malmi_Suomi

sumnjam sa si mator za mene, možda smo eventualno tu negdje

zevs

@zevs ja na ovom našem BH PORTALU jedino nisam napisao ime i prezime i JMBG hahahahaha pa evo i godište ću napisati. Ja sam 1975 pa jesi li mlađi ili stariji?
Lijep pozdrav drug

Malmi_Suomi

pa eto malo si "matoriji" od mene, ja sam 1979

zevs

100% il si pravo mlad ili nisi sa ovih prostora ako ne znaš ko je Mara Lakić , nema veze što nisi pratio žensku košarku, tada smo imali samo par kanala, htio ne htio pratilo se !!!!

Lafo

@Lafo 1975 rođen Sarajevo Centar, odrastao Širokača Stari Grad Sarajevo, preselio se za Olimpijadu u Novi Grad Sarajevo i sada sam u Sarajevu ali nije važno gdje.
Pa kako onda nisam brate sa ovih prostora ?
Rat kao maloljetni borac prijavio se u ARBiH, teško ranjen 1.04.1994 te 1995 pred kraj rata izašao na liječenje u Finsku i bio 5.5 godina i imao sve ukupno 19 operacija te se vratio SAMOVOLJNO ( kada je raja davala po 30.000 DM za vizu na 1 mjesec a ja imao stalnu ja pocijepao pasoš i ostao u svojoj državi).
Invalid 80% radim u državnoj službi 20 godina I????
Ne sjećam se Mare Lakić pa ga .ebi!!! Eto samo još ime i prezime.
Lijep pozdrav svim Bosancima i Hercegovcima

Malmi_Suomi

@zevs znao sam. Matorac sam ja hahahaha. Lijep pozdrav drug

Malmi_Suomi

Mara Lakic jedna po jedna kosarkasica…sa Jedinstvom iz Tuzle bila prvak Europe….ma prava kosarkasica ona Razija to je bila ekipa….

celikze

@celikze a to je ona ekipa bila sa Razijom ??
Pa rekoh ja tj napisao sam ja skoro na početku da mi " kao kroz maglu" baca na ex košarkašicu naše ženske reprezentacije.
Ali džaba možeš me ubiti što se kaže ali " pamet me vjerovatno ne služi" a najjiskrenije , nikada nisam pratio žensku košarku.
S

Malmi_Suomi

to je ta generacija ma nisam ni ja to pratio al onda nasa Raza razvaljivala i tako to a bila je i Mara Lakic extra dobra

celikze

Za Raziju i moja dva sina znaju ali za Maru vala jok. Ma neka je živa i zdrava ali umorih se večeras pisajući o Mari, sanjat ću je noćas hahahaha. Ne služi me ni ovo " malo pameti " što je ostalo. Prijatno veče , mora se rano na posao.... bar ja moram. S

Malmi_Suomi

@Lafo znam Razu, ko da sam odrastao sa njom. Hehehe
Vozdra buraz
A milion posto NAŠ

Malmi_Suomi

Hvala ti do sada i nemoj se više odazivati, Bolje za reprezentaciju.

Jakako

@Karić debil si..al pravi

capslockenter

Jao suplje price.. konstantno prica da je prozivjela nevjerovatne stvari na okupljanju, a nidje nema sta je zapravo prozivjela, vec se sve svodi na pricu nisu mi vjerovali da je tata bolestan, i mama je Mara... ispade cijeli zivot je sikaniraju jer joj je mama Mara... odavno nesto supljije nisam procitao

Chico

Jbg drug nije svejedno ako joj je rekao to za oca,s psihickog aspekta ali sta je tu je,repka iznad svega mora biti

user1597698961

Nije bitno ko je Mara, to znamo, ali sta je to uradila da je sav ovaj problem oko nje?

19211921

Nemoj nikada više igrati bez obzira naselektora bolje će nam biti

bazaorao

Ja se sjecam Razije,a ove Mare slabo ?‍♂️

Hamic14

@Karić a što to ( obriši nos pa na pajkanje)... kao mlad je pa ne zna ko je yebena Mara Lakić?
Ko je ona p.joj .m. da je moram znati? Evo meni su preko 4 banke pa je se jedva jedva sjećam. Čuj haj obriši nos i na pajkanje ? Eeeee jahhh Mara Mara Mara Lakić

Malmi_Suomi

Dragi moj 40 godisnjak ti nisi sportista i neznas ko je prvak Evrope iz BiH , Imas previse vremena druze informisi se , Mara i Razija su bile udate za dva brata Brčaninovic ,gdje Mara ima uspjrsan brak a Razija je davno svoj zavrsila , Tako da moje misljenje ovog texsta ima sigurno porodicnu pozadinu ali....... Nadam se da sam ti malo priblizio poentu Ali da neznas ko je Mara Lakic jbg. Pizdrav druze bez ljutnje .

Karić

Zsdnje dvije si samo godaka ni truda ni zalaganja ni nista idi ti mami nek te progura di nba mamu ti ****m lazljivu. Krivo mami sto mama nije u savezh il u repki. Lojo kralju samo guraj pusti mamu **** je ti si najuspesniji trener zenske repke do sad staje mama uradila samo unazadila kosarku mrs ****n te odvratnu

user1594661629

Popisam ih i ja sve i njihove sujete kad smo postigli nesto sad svi odjednom moralne vertikale fuj vise i za jedne i za druge

user1620389791

videlo se na ovomzadnjem EP da je Lojo slabo uvopdi da igra, ima tu nešto sigurno sto nema veze sa sportom

zevs

Zbog melise smo i otisli na ep,protiv svice uz hurt jedina koja je napad igrala

user1597698961

ima ko da igra. nemoras,al cim malo uspjeha odmah dodje neka djaltara ili sonjo da govori kako nije bilo pravedan tretman tj minute. Da ste zasluzili dobili bi. Kada nac tim prodje dalje a bez tebe,znaci da netrebas.

Zubandan

KSBiH smeće.

SenadSadikovic

Za one koji ne znaju Mara Lakic bivsa igračica reprezentacije BiH.

Kostttaaa

I previse si igrala kad ti je mama bila selektora...

realista1982

Draga Melisa imaš apsolutnu podršku od mene anonimusa....SRETNO I SVE NAJBOLJE U ŽIVOTU...!

user1619288209

Lopovluk u savezu, kao i u svemu u našoj BiH.. Melisa samo hrabro!

amer8

@amer8 to ti ko znaš šta je i kako je u KSBiH?
Pa nije vico-pico tamo.

Malmi_Suomi

Ok si djevojka , imas svoje misljenje i stav . Ali nisi neka kosarkasica , uz duzno postavanje tesko bi igrala da je bilo ko drugi selektor . Imala si priliku na EP ali nisi iskoristila . Dovidjenja , prijatno !

Amazon63

dobra je suterka nemoj zezati….zalosno je da se preko nje lome neke stvari ipak je ona dijete…ja cu reci steta valjda ljudi trebaju da razgovaraju i da rijese nesuglasice al u nasem drustvu svima nama neda neki ego pa ga hebi….Meni ke Lojo extra trener i Razija ima veliku ulogu a ovu Melisu nebi trebalo otpisati…

celikze

Ko je Mara?

capslockenter

Obriši nos 19,15 Eustahije brzic ,pranje zubica i pajkrnje . Slino balavi ......

Karić

Ukucaj na google Jedinstvo-Aida Tuzla prvakinje Evrope,da ti skratim muke nešto kao KK Bosna u muškoj košarci prije rata u vrijeme Kinđeta rođenog i odraslog u Tuzli

ISTINA

Puna podrska... Bas volim ovu Melisu,simpatija moja... Pratim je na istagramu al se ne smijem javiti... ❤❤❤

velezovac
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.