Luka Dončić je imao nevjerovatnih 18 asistencija protiv Francuske, ali nije srušio rekord

Slovenci bez finala

Luka Dončić je imao nevjerovatnih 18 asistencija protiv Francuske, ali nije srušio rekord

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Slovenije ostala je bez finala na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Fantastičan meč polufinala pripao je Francuskoj, koja je u velikoj drami slavila sa 90:89. Prepelič je u posljednjem napadu dobio blokadu od strane Batuma, pa je Sloveniji ostalo za utjehu da protiv Australije igra za bronzu, dok će Francuska za zlato igrati protiv favroizovanih Amerikanaca.

Dončić je opet odigrao fantastičan meč i bio je lider svog tima. Ubacio je 16 poena, imao i 10 skokova te čak 18 asistencija. Nažalost po Slovence, triple-double zvijezde Dallasa nije bio dovoljan.

Dončić je sa 18 asistencija postao drugi na lsiti igrača sa najvećim brojem asistencija u povijesti Olimpijskih igara.

Više od njega ostvario je samo Meksikanac Manuel Saenz 1976. godine protiv Japana, kada je imao 20 asistencija.

Inače, Dončić je prestigao Stephena Johna Nasha koji je 2000. godine imao 15 asistencija u jednom meču.

Po 14 asistencija u prošlosti su u jednom meču bilježili Italijan Pierluigi Marzorati, Kubanac Tomas Herrera, Egipćanin Abdelmeguid Amir i Kinez Fengwu Sun.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi