Luki Dončiću večeras treba "samo" 11 poena...

Nema sumnje da će ubaciti puno više od toga

Luki Dončiću večeras treba "samo" 11 poena...

Edmir Škorić

Zvijezda Dallas Mavericksa Luka Dončić u poziciji je da postigne impresivnu prekretnicu u božićnoj noći.

Dončiću treba samo 11 poena da se izjednači sa sedmim najbržim igračem u historiji NBA lige koji će doći do 10.000 poena u karijeri kada Mavericks gostuju kod Phoenix Sunsa u ponedjeljak.

Wilt Chamberlain drži rekord od 236 utakmica, a slijede ga Michael Jordan (303), Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334), George Gervin (355) i Bob McAdoo (358). Dončić će igrati u svojoj 358. utakmici.

Dončiću bi ubacivanje od 11 poena trebala biti samo formalnost, budući da se očekuje ponovo da će biti lider svog tima kojeg čeka derbi sa Sunsima u čijim redovima će igrati i Jusuf Nurkić.

Slovenac se u petak povrijedio protiv Houston Rocketsa u gostima, kada je Dallas izgubio sa 122:96, ali se vratio u subotu sa 39 poena, 12 skokova i 10 asistencija u 144:119 pobjedi nad San Antonio Spursima, tako da se očekuje da bude i večeras spreman.

Oglasi

Dončićeve nevjerovatne brojke otkako nema Irvinga i otkako je dobio dijete

Dončić je zabio 30 ili više poena u 12 od svojih 13 nastupa. Imao je 11 uzastopnih u nizu da postavi rekord franšize. Sve to dolazi nakon što je dobio dijete, ali i kako je ostao bez jednog bitnog saigrača.

Sveukupno, Dončić tokom decembra ima prosjek od 36 poena, 11,3 asistencije i 9,5 skokova. Prosjek poena je porastao kako je Kyrie Irving odsutan. Playmaker će protiv Sunsa propustiti devetu utakmicu u nizu.

Dallas i Phoenix bit će jedna od poslastica za Božić. Sunsi su razočarali ove sezone, izgubili su osam od posljednjih 11 utakmica, no tim predvođen Kevinom Durantom i Devinom Bookerom svakako može da pobijedi bilo koga, pa i Maverickse koji su oslabljeni.

Phoenixu će večeras nedostajati Nurkić, nema ni povrijeđenog Bradleyja Beala, a upitan je i Eric Gordon koji slavi 35. rođendan, ali ne igra dovoljno, barem ne onoliko koliko želi.

"Svi znaju kakav sam igrač i čime se bavim. Došao sam da pobjeđujem, da poentiram i asistiram. Želim igrati više, djelovati bolje, biti efikasan, ali jednako dobar za tim", rekao je Gordon.

Duel Phoenixa i Dallasa igra se u noći sa ponedjeljka na utorak od 4:30 po našem vremenu i time će se zaključiti fantastičan košarkaški dan u duhu praznika. Prije toga sastaju se Miami i Philadelphia od 2 sata iza ponoći.

Program će otvoriti New York Knicksi i Milwaukee Bucksi od 18 sati, dok će od 20:30 sati igrati Denver i Golden State, a od 23 Los Angeles Lakers i Boston Celtics.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi