Za velikana Luka Dončić nije bio ništa posebno, a zatim je uslijedio poziv: Majko mila, šta je ovo?
Nevjerovatni Slovenac danas je dominantan u najjačoj ligi svijeta (Foto: EPA)

Zanimljiva priča

Za velikana Luka Dončić nije bio ništa posebno, a zatim je uslijedio poziv: Majko mila, šta je ovo?

M. Šljivak

Luka Dončić danas je jedna od najvećih zvijezda u svijetu košarke, a na scenu je stupio još kao tinejdžer u dresu madridskog Reala. Međutim, lako se moglo desiti da Luka završi u redovima turskog Galatasaraya, no u Istanbulu su smatrali kako Slovenac nije ništa posebno.

Nekadašnji srpski košarkaš Marko Milićević otkriva kako je Luka Dončić bio jako blizu odlaska u Galatasaray. Međutim, Turci nisu prepoznali kvalitet čudesnog Slovenca i on je na kraju završio u Real Madridu.

Sve ostalo je nakon toga historija, a Marko Milićević u podcastu 'Jao Mile' otkriva šta se tačno dešavalo s Lukom i Galatom, te kako je završio u Realu.

"S Lukom Dončićem sam počeo da radim kad je imao 13 godina i 8 mjeseci. Prvi put smo se vidjeli u Istanbulu u Galatasarayu. Tada je trener bio Oktay Mahmuti", govori Milićević i nastavlja priču

"Pozvao sam ga, rekao mu ima jedno derište interesantno, otac mu je igrao košarku. On je bio na Havajima sa ženom, ali rekao je da nije problem i da su tu njegovi ljudi. Poslali su karte Saši i malom. Dolazimo tamo, vila s bazenom, Galata je velika ekipa bila i bit će".

Oglasi

"Ja ga do tada nisam vidio nikad, Peđa Jovićević mi je rekao da mali mnogo dobro izgleda. Prvi trening sam gledao 20 minuta i razumio sve. Bio je dijete koje igra mušku košarku. Već tad je bila razlika između njega i ostalih. Poslije 20 minuta sam dosta vidio, rekao sam Saši da odemo nešto pojesti, ali da ćemo ostati u Istanbulu da ispoštujemo ljude zbog svega."

"Rekao sam Saši: 'Ovo dijete ide u Real Madrid'. Bili smo na bazenu i on je uhvatio Sašu i bacio ga je u bazen. To je ta prirodna snaga - Kosovari. Kad sam vidio rekao sam: 'Majko mila šta je ovo'. Saša je ostao u čudu, ali drago mu.

"Vratili su se nakon toga za Sloveniju. Zovem ljude iz Galatasaraya, Oktay mi kaže da su ga njegovi gledali i da to ništa specijalno nije. Hvala ti Bože da ga Oktay nije vidio i da nije bio tu. I da je Galatasaray rekao 'da', Saša je vidio šta se događa i ne bi aminovao jer dobro poznaje košarku."

"Ja sam nakon prvog dana znao šta i kako. Zovem Alberta Herrerosa u Real Madrid, rekao sam mu: 'Imam nešto što nismo vidjeli ni ti ni ja'. Tražio je snimke, nisam imao i rekao sam mu da ima pola sata da ne bih Nacha Rodrigueza u Barceloni zvao."

Oglasi

"Zove poslije pola sata, traži kopije pasoša. Za dvije nedjelje idu Dončići u Madrid, a javlja mi se saradnik Alvaro Torro. Negdje između 12 i 15 minute treninga i govore mi: "Majko mila šta je ovo". Ko zna treba mu 15 minuta, a ko ne zna..."

Luka Dončić je danas jedan od najboljih košarkaša na svijetu. Radi čuda na NBA parketima, a prethodno je briljirao u dresu Real Madrida s kojim je osvojio gotovo sve što je mogao.

Marko Milićević je nekadašnji košarkaš KK Crvena zvezda, a dobar dio karijere od 1996. d0 2005. godine je proveo igrajući za nekoliko turskih klubova.

U karijeri je nastupao još u Izraelu, Španiji, Italiji i Grčkoj, da bi zatim jedno vrijeme radio kao košarkaški menadžer i upravo je on zaslužan što je Luka završio u Madridu.

Slovenac danas radi čuda u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta i Milićević ima bitnu ulogu u svemu što se događalo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi