Slovenac ispunio kriterij - Luka Dončić potpisuje najveći ugovor u historiji košarke!
FOTO: EPA

Supermax je spreman za njega

Slovenac ispunio kriterij - Luka Dončić potpisuje najveći ugovor u historiji košarke!

Esmer Oštraković

Sinoć je Luka Dončić ponovo pokazao svoju dominaciju u NBA ligi i bilo bi pravo čudo da na kraju ne bude MVP.

Ubacio je sjajni Slovenac 47 poena, imao je 12 skokova, te je upisao i sedam asistencija u pobjedi svog Dallasa protiv Houstona od 125:107. Nakon ove pobjede Dallas je izbio na diobu petog mjesta na Zapadu.

Za Dončića je ovo bio 65. nastup ove sezone jer je ranije propustio devet utakmica, a to znači da je ispunio novi kriterij NBA lige za dobivanje pojedinačnih nagrada.

Naravno među njih sapda i uvrštenje u neku od prve tri petorke sezone, a sasvim je logično i izvjesno da će Dončić biti izabran u prvu petorku.

Čak i ako to ne bude slučaj, te ako bude uvrtešn u drugu ili treću to će biti dovoljno da ispuni kriterij za potpisivanje "supermax" ugovora na ljeto naredne godine.

Oglasi

Biti će to najveći ugovor u historiji, a najvjeroatnije da će Dončić postati i prvi košarkaš koji će u jednoj sezoni zaraditi više od 80 miliona dolara.

Samo igrači koji imaju minimalno sedam godina iskustva mogu potpisati supermax ugovor i upravo zato ga Dončić ne može potpisati ove godine nego tek narednog ljeta.

Uz to moraju biti ispunjeni određeni uslovi kao što su izbor na All-Star ili u All-NBA postavu. Uvrštenjem u All-NBA ispuniti i posljednji kriterij za supermax ugovor.

Jasno je i koliko će zaraditi Dončić

Kada je riječ o supermaxu on nema fiksan iznos, nego vrijedi 35% od salary capa za određenu godinu, a predviđanja za narednu godinu kažu da bi Dončić trebao potpisati ugovor na pet godina vrijedan 346 miliona dolara. Po sezoni bi to značilo zaradu od 69.2 miliona dolara.

Oglasi

Naravno postoji i činjenica da se godišnje isplate pravilno povećavaju, te bi tako u posljednjoj godini ugovora Dončić mogao prebaciti zaradu od 80 miliona dolara.

Trenutno je Dončić u drugoj godini petogodišnjeg ugovora od 215 miliona dolara, a ove sezone zaradit će 40 miliona. Naredne bi trebao zaraditi 43, ali ako potpiče supermax ugovor to će se promjeniti.

U tom slučaju ugovor bi Dončića sa Dallas vezao do 2031. godine, a tada bi Slovenac imao 32 godine.

Trenutno najveći ugovor u NBA ligi ima Jaylen Brown iz Bostona koji je prošle godine potpisao supermax od 304 miliona za pet godina.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Moze oko 200 traktora, taman za traktorijadu.
2 0
AlphaStrong
Šta misliš brate @BosanskaSvedska koliko bi se traktora moglo kupiti za ovu sumu
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi