Marc Gasol objavio kraj veličanstvene karijere

Marc Gasol objavio kraj veličanstvene karijere

Edmir Škorić

Dugogodišnji NBA centar Marc Gasol službeno je u srijedu objavio kako je završio bogatu košarkašku karijeru.

Kao 48. pik odabran na draftu 2007., Gasol nije ušao u NBA uz veliku pompu, ali su ga 2008. Lakersi prepustili Grizzliesima u paketu za njegovog brata Pau Gasola.

Međutim, brzo se pokazao kao pouzdani starter i postao ključni član "Grit and Grind" Grizzliesa, provodeći više od 10 sezona s franšizom.

Učesnik All-Star turnira 2012., 2015. i 2017. te najbolji odbrambeni igrač godine 2013., Gasol je na kraju razmijenjen iz Memphisa u Toronto. i bio je startni centar ekipe Raptorsa koja je te sezone osvojila naslov prvaka. Nakon još jedne godine u Torontu, sezonu 2020./21. proveo je u Lakersima.

Potom je u septembru 2021. godine trejdovan ponovo u Grizzliese, a onda je napustio NBA ligu i vratio se u Gironu, ekipu koju posjeduje i kojom upravlja u Španiji.

Dok je Gasol prije otprilike dvije godine naznačio da nije isključio mogućnost povratka u NBA, danas zatvara ta vrata svojom službenom objavom odlaska u mirovinu.

Oglasi

U prosjeku je postizao 14 poena, 7,4 skoka, 3,4 asistencije i 1,4 blokade u 891 utakmici NBA regularne sezone u karijeri (32,2 MPG). Također se pojavio u 99 mečeva doigravanja s Grizzliesima, Raptorsima i Lakersima i zaradio je par All-NBA priznanja, uključujući mjesto u prvoj ekipi 2015. godine.

Vlasnik Grizzliesa Robert Pera rekao je u vrijeme Gasolovog trejda u Raptorse da će franšiza jednog dana povući njegov dres (br. 33). Tim bi mogao nastaviti s tim planovima sada kada je Španac formalno otišao u mirovinu.

Za oproštaj je Marc Gasol objavio ovaj video:

"Za mene je sada izazov bilo povlačenje. I suočavam se s tim prirodno, kao da je to nužan korak. Ali igračev instinkt je da se bori protiv te odluke. Vaga se. Postoji dio mene koji je još uvijek govorio da mogu igrati. Ali ne. Tu vatru morate zaliti vodom. Ne bih promijenio ni sekunde od onoga što mi se dogodilo u ovih dvadeset godina. Novim generacijama bih poručio da se ne daju utjecati kada im se govori da nešto ne mogu postići", poručio je Marc Gasol na press konferenciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti