Mogu li Blazersi prevazići tešku situaciju u kojoj su se našli nakon povrede Nurkića?
(Foto: EPA) Jusuf Nurkić je svoju odličnu sezonu okončao na najgori mogući način, teškom povredom...

Ima nade, ali Stotts mora pronaći dobitnu kombinaciju

Mogu li Blazersi prevazići tešku situaciju u kojoj su se našli nakon povrede Nurkića?

Portland Trail Blazersi su sinoć u dramatičnoj, "ludoj" utakmici savladali Brooklyn Netse rezultatom 148:144. Ovom pobjedom su Blazersi osigrali mjesto play-offu, ali slavlja u Moda Centru nije bilo.

Naime, Jusuf Nurkić je u utakmici sezone (32 poena, 16 skokova, pet asistencija), 2:22 do kraja drugog produžetka, zadobio prelom noge.

Užasna situacija za bh. centra i Portland Trail Blazerse koji će nakon što šok prođe morati pronaći pravo rješenje pod obručem. Ono što se desilo u finišu duela u Moda Centru najbolje je, kratko, opisao trener Blazersa Terry Stotts: "Poražavajuće je..."

Nurkić je igrao sjajnu sezonu, vjerovatno najbolju u NBA karijeri, čemu svjedoči i indeks korisnosti od 5.9, ali će Portland Trail Blazersi morati bez Bosnian Beasta u play-off, šesti uzastopni.

Od Nurkićevih ovosezonskih brojki (15.6 poena, 10.4 skokova, 3.2 asistencija) Blazersima će možda i više nedostajati njegov "x faktor" i odlična saradnja sa prvom zvijezdom Damianom Lillardom.

"Imao je sjajnu sezonu i igrao sjajnu utakmicu večeras. Ovo je teško, da sezona tako završi za njega", izjavio je rezervni centar Blazersa Zach Collins.

Za Blazerse je Nurkićeva povreda došla u momentima nade. Dobro su se nosili da izostankom CJ McColluma i pobijedili u sve četiri utakmice koje je on propustio. Međutim, Nurkićeva povreda bi mogla biti previše.

McCollum će vjerovatno propustiti i ostatak regularnog dijela sezone, a nije poznato u kakvom stanju će dočekati play-off. Blazersi su u proteklom periodu itekako poradili na dubini klupe, što im je pomoglo da igraju sasvim solidno kada je neko od prvog trojca Lillard - McCollum - Nurkić van stroja, međutim, teško je da će bez dvojice biti ozbiljna prijetnja najboljima na Zapadu u play-offu. Ili možda hoće?

Vremena za gubljenje nema

Blazersi se pod hitno moraju sabrati i naći pravo rješenje u nedostatku Jusufa Nurkića žele li na kraju regularnog dijela sezone držati poziciju koja će im garantovati prednost domaćeg terena u play-offu.

Iako se situacija sada čini poprilično beznadežnom, Blazersi možda i nisu toliko loše "opremljeni" da se izbore za kratkoročnim izostankom McColluma i onim nešto dugotrajnijim Jusufa Nurkića. Ako ništa, može se reći da su sada spremniji za takav scenarij nego u nekoj od proteklih sezona.

Naime, Blazersi ove sezone imaju najproduktivniju klupu od kada je Stotts trener (sedam sezona), pa je ona protiv Brooklyn Netsa bila odgovorna za 66 poena.

Klupa Blazersa ove sezone postiže prosječno 35.7 poena po meču, što je najviše za franšizu iz Portlanda još od sezone 2005/2006.

Enes Kanter

Odluka Portland Trail Blazersa da potpišu turskog centra Enesa Kantera sada bi se mogla nazvati i spasonosnom.

Nakon što je Nurkić otpao, sigurno, do kraja sezone, Portlandu je ostala centarska linija u sastavu Kanter, Collins, Mayer Leonard.

Sa Nurkićem, Portland u svom rosteru ima četiri visoka igrača što je pomalo neobično za NBA timove u današnje vrijeme "small ball" košarke, ali ta činjenica u novonastaloj situaciji Blazersima daje opcije.

Enes Kanter je sinoć sa klupe upisao 12 poena i 10 skokova, dok je Collins imao 12 poena i četiri skoka, pa je jasno da Portland ima na raspolaganju visoke igrače sposobne imati uticaj na igru i konačni rezultat.

Leonard je bio važan dio rotacije Portlanda, ali se pomalo izgubio nakon All Star pauze. Međutim, njegov odličan vanjski šut daje Blazersima dodatnu dimanziju. Da može itekako pomoći svojoj ekipi pokazao je u svom jedinom ovosezonskom startu umjesto Nurkića kada je 30. januara Jazzu ubacio 16 poena i upisao šest skokova i četiri asistencije. Puno važnije, poremetio je defanzivni plan Utah Jazza šutirajući 4/5 za tri poena.

Zaštita obruča bi, međutim, mogla biti problem za Blazerse jer nijedan od dostupnih visokih igrača nije na Nurkićevom nivou kada su blokade u pitanju. Nurkić je ove sezone bilježio 1.4 blokade po utakmici, ali je njegovo samo prisustvo pod obručem često tjeralo protivnike da oklijevaju i izaberu teži šut umjesto "zicera" pod košem.

Enes Kanter bi se mogao nazvati dobrim "post up" igračem, dok Collins s vremena na vrijeme pokaže da može adekvatno štititi vlastiti obruč, ali sada je trener Stotts u velikim dilemama - morat će brzo odlučiti koga uvrstiti u startnu postavu umjesto Nurkića i koje kombinacija visokih igrača koristiti.

Dakle, Portland Trail Blazersi imaju određeni broj opcija i nakon povrede Jusufa Nurkića, ali će tek utakmice i vrijeme pokazati da li će Stotts uspjeti pronaći dobitnu kombinaciju...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi