Mostar ponovo slavi: Zrinjski srušio Igokeu!

Mostarski tim poveo u seriji

Mostar ponovo slavi: Zrinjski srušio Igokeu!

Midhat Šljivak

Košarkaši Zrinjskog pobijedili su večeras na svom parketu Igokeu 73:67, te su poveli sa 1:0 u finalnoj seriji prvenstva Bosne i Hercegovine.

Očekivano, duel dvije najbolje ekipe u BiH pružio je veliku neizvjesnost, a u prvom meču su na kraju slavili domaći košarkaši.

Igokea je mnogo bolje ušla u meč. Đorđe Milošević i Robert Rikić su bili nezaustavljivi u uvodnim minutama i veoma brzo je aktuelni prvak BiH stekao sedam poena prednosti.

Trojkom Stefana Glogovca na nešto više od dvije minute do kraja prve četvrtine gosti iz Laktaša dolaze i na plus devet (7:16), ali se potom košarkaši Zrinjskog bude. Uspjeli su da naprave potpuni povratak u meč i nakon prve dionice imali su samo minus dva, 14:16.

Ukupnom serijom od 14:0 mostarski tim dolazi do plus pet na otvaranju druge dionice (21:16), a prednost su održavali sve do sredine igre u ovom dijelu meča. Tada na scenu stupaju Dominic Artis i ponovo Robert Rikić. Priključuju im se potom i ostali saigrači i Igokea na poluvrijeme odlazi sa vodstvom od tri razlike, 36:39.

Igokea je bolje otvorila i treći period. Uspjeli su razliku podići na plus osam (36:44), ali se Zrinjski budi nakon trojke Marka Ramljaka. Iako su Igosi imali konstantno vodstvom tokom treće dionice, domaći im nisu dozvilili da odu predaleko i nakon 30 minuta igre rezultat je bio neriješen, 55:55.

Šamadan je poenima na otvaranju posljednje dionice donio Zrinjskom vodstvo nakon dugo vremena (57:55). Imali su domaći potom i nekoliko napada da se dodatno odlijepe, ali ih šut za razliku od napadačkog skoka nije slušao.

Domaći tim je serijom od 6:0 na sredini posljednje dionce nakon dugo vremena stekao prednost od četiri poena (65:61), ali su propustili i dva napada za povećanje prednosti što bi vjerovatno prelomilo meč.

Ipak, ni Igokea nije naročito blistala. Promašili su neke veoma važne šuteve kada im je najviše trebalo, a na minut do kraja meča bilo je 69:65 za domaće. Igokea zatim promašuje svoj napad, a na 40 sekundi Murray trojkom donosi Zrinjskom velikih plus sedam 72:65.

Povratka gostima nije bilo. Zrinjski je završio posao u ovom meču i došao je do vodstva u seriji od 1:0.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Marko Ramljak sa 19 poena, Luka Igrutinović je dodao 14, dok su kod Igokee Robert Rikić i Dominic Artis ubacili po 14 koševa.

Finale prvenstva BiH:

Zrinjski - Igokea 73:67 (14:16, 22:23, 19:16, 18:12)

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

ZRINJSKI: Murry 9, Petrić, Smajlagić 11, Princ, Sokolović 4, Golemac, Igrutinović 14, Brummitt 6, Miličević, Ljujić 8, Šamadan 2, Ramljak 19.

IGOKEA: Ponjavić, Artis 14, Glogovac 10, Gajić 10, Nikolić, Janković, Milošević 7, Jevtović 3, Radivojević 9, Ilić, Ljubičić, Rikić 14.

Top Komentari

Korisnik
Nogomet Košarka Rukomet DOMINACIJA ZAPADNI NAPREDNIJI MOSTAR
29 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi