Litvanska košarka je danas doživjela najteži i najbolniji poraz u bogatoj historiji
FOTO: FIBA

Utakmica za 5. mjesto na Mundobasketu

Litvanska košarka je danas doživjela najteži i najbolniji poraz u bogatoj historiji

Haris Zilić

Odigrana je utakmica za peto mjesto na Mundobasketu u kojoj su snage u komšijskom duelu odmjerile selekcije Latvije i Litvanije, a Latvija je na kraju deklasirala Litvaniju.

Ovo je vjerovatno jedan od najtežih poraza litvanske selekcije ne samo zbog rezultata nego i činjenice da je to od baltičkog rivala Latvije.

Konačan rezultat je glasio u korist sjajnih Latvijaca 98:63.

Latvija je prvu četvrtinu dobila sa 28:20 i vidjelo se da su itekako raspoloženi, a na odmor odlaze sa +11 (49:38).

U trećoj četvrtini brodolom Litvanaca, Latvija je pomenuti period dobila 28:9 i pred ulazak u posljednju četvrtinu rezultat je glasio 77:47 za Latvijce.

Oglasi

U četvrtoj četvrtini lagana igra s obje strane do konačnih 98:63.

Latvijce je do trijumfa predvodio Arturs Kurcus sa 20 poena i četiri skoka, kod Litvanije najbolji pojedinac je bio Rokas Jokubaitis sa 16 ubačenih poena.

Latvija je tako zauzela peto mjesto, Litvanija šesto, Slovenija je sedmoplasirana, a Italija osmoplasirana i sve navedene selekcije idu u kvalifikacije za Olimpijske igre.

U kvalifikacijama će nstupiti 24 reprzentacije, a samo četiri idu u Pariz 2024. godine.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Direktan plasman na Olimpijske igre osigurale su selekcije Francuske kao domaćin te po plasmanu na Mundobasketu reprezentacije Južnog Sudana, SAD-a, Kanade, Japana, Srbije, Njemačke i Australije.

Podsjetimo, sutra za treće mejsto na Mundobasketu igraju SAD i Kanada dok će za svjetsku titulu u vleikom finalu snage odmjeriti Srbija i Njemačka.

Top Komentari

plemic
kamo sreće da nas netko osramoti u borbi za 5. mjesto na europskom prvenstvu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi