Musi je zagarantovan izbor u prvoj rundi, ali pravi rad tek predstoji

Ključni period karijere

Musi je zagarantovan izbor u prvoj rundi, ali pravi rad tek predstoji

M. Šljivak

Bh. košarkaš Džanan Musa prijavio se za ovogodišnji NBA draft. Ovu vijest je potvrdio i njegov agent Miško Ražnatović, a 19-godišnji igrač Cedevite za sada kotira dosta dobro među NBA timovima.

Često su tokom sezone skauti NBA ekipa dolazili na utakmice ABA lige kako bi na djelu vidjeli mladog bh. košarkaša. Bilo je momenata kada su bili više nego zadovoljni, ali bilo je i loših trenutaka kada je Musa potpuno nestajao sa parketa što se ipak pripisivalo njegovoj mladosti.

Ipak, bez obzira na sve Musa je bez dileme jedan od najtalentovanijih košarkaša u Evropi. Preostao mu je još jedan ključni korak da igru digne na najviši nivo, a izbor u prvoj rundi NBA drafta mu je gotovo zagarantovan.

Prognoze američkih stručnjaka su da će Džanan biti izabran u prvoj rundi i to između 15. i 25. pozicije, ali u naredna dva mjeseca se mnoge stvari mogu promijeniti.

Musa će imati priliku da trenira sa mnogobrojnim ekipama do početka drafta. Kao i svi potencijalni pikovi, probni testovi će pokazati njegovu spremnost za najjaču ligu svijeta, a koji tim će ga birati biće izvjesno nekoliko dana prije drafta ili pak u samoj noći.

Iako je njegov izbor u prvoj rundi vjerovatan pitanje je da li će se Musa pojaviti u NBA ligi već u narednoj sezoni. Skauti su njegovo tijelo ocijenili kao još uvijek nespremno za napore u najjačoj ligi svijeta, pa bismo bh. košarkaša još barem jednu sezonu mogli gledati na evropskim parketima kako bi se što bolje spremao za izazove koji ga očekuju među "velikim momcima".

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Radne navike su na strani Muse. Gotovo da nema igrača koji je ispustio veliku šansu nakon dugoročnog i napornog rada i to je za sada plus za reprezentativca BiH. Sada je međutim pred njim najbitniji period karijere u kojem se odlučuje da li će ipak biti veliki igrač ili će postati evropski prosjek.

Musa je ove sezone u ABA ligi ubacivao nešto više od 12 poena po meču, a izabran je za najboljeg mladog igrača regionalnog takmičenja, kao i Eurocupa, te u idealnu petorku ABA lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi