Najuspješniji sportski kolektiv u Zenici odlazi u historiju?

Zenica ne brine za sport

Najuspješniji sportski kolektiv u Zenici odlazi u historiju?

D. Kurbegović

Svake godine početkom septembra mjeseca ekipa košarkaškog ženskog kluba Čelik počinjala je pripreme za novu takmičarsku sezonu.

 Hoće li i ove godine biti tako veliko je pitanje. Naime, ženski košarkaški klub Čelik s osvojenih ukupno pet titula na državnom nivou u posljednjem Olimpijskom ciklusu postao je najuspješniji kolektiv u Zenici, ali ni to nije bilo dovoljno da postane prepoznatljiv u društvenoj zajednici, te se ovih dana nalazi u bezizlaznoj situaciji koje će gotovo sigurno rezultirati da seniorska ekipa neće nastupati u Prvenstvu BIH, a to bi ujedno značilo i lagano gašenje kluba. 

Čelik je možda i jedini klub u regionu koji je doživio sudbinu da ga napuštaju djevojčice od 15 ili 16 godina, a sve zbog neizvjesnosti i nemogućnosti da se toj djeci ponudi bilo kakav odgovor na pitanje šta dalje? Zbog takve situacije ovih dana klub su napustile Nedžla Kovačević koja će karijeru najvjerovatnije nastaviti u Njemačkoj, Sara Heljić koja ide u Mađarsku, Andrijana Reljić odlazi na studije u SAD, te Merjema Bučuk za koju su interes iskazali pojedini Italijanski klubovi. Najbolja igračica u prošloj sezoni Aldijana Iriškić na vrhuncu karijere mora potražiti novu sredinu ili pak prestati s aktivnim igranjem košarke. 

S obzirom na to da je KŽK Čelik najuspješniji projekat u posljednje četiri godine ni slutili nismo da se može desiti ovakav scenarij, a on se na žalost dešava. 

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

U ovakvim okolnostima klubu jedino ostaje da prijavi ekipu za Ligu mladih, ali s obzirom na tendenciju odlaska igračica veliko je pitanje hoće li se moći okupiti 12 djevojčica (koje vide perspektivu kluba) koje će nastupati u pomenutom takmičenju. 

Ako se u narednih desetak dana ništa ne promijeni kada je značajnija podrška u pitanju, košarkaški ženski klub Čelik sa svim svojim trofejima odlazi u historiju, a kojeg li apsurda, sve to se dešava kako ga nazvaše u gradu sporta.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi