NBA finale je pred nama: Kako zaustaviti Kawhija?

Warriorsi su favoriti, ali...

NBA finale je pred nama: Kako zaustaviti Kawhija?

Noć pred nama (sa četvrtka na petak) donosi prvu utakmicu finalne serije NBA lige. Torono Raptorsi imaju prednost domaćeg terena, pa će u 03:00 sati po našem vremenu na svom parketu dočekati Golden State Warriorse.

Prvi put od 2014. godine u velikom NBA finalu nećemo gledati sudar Warriorsa i Cleveland Cavaliersa, a po prvi put od 2010. godine dijelom finalne serije neće biti LeBron James.

Warriorsi ovaj put neće ratovati protiv LeBrona Jamesa, ali hoće protiv fantastičnog Kawhija Leonarda i to ne onog iz regularnog dijela sezone već košarkaša koji je u ovogodišnjem play-offu apsolutno preuzeo sve na sebe i odveo Raptorse do historijskog finala.

Ipak, Warriorsi će učiniti sve da se etabliradju kao "dinastija", a ako pitate kladionice veliki su favoriti da to urade.

Golden State jeste favorit za osvajanje naslova, ali su Raptorsi večeras blagi favoriti za pobjedu u prvoj utakmici serije. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za večerašnji duel!

Da u radovima Toronto Raptorsa nema Kawhija Leonarda, put do novog seta šampionskog prstenja bio bi "mačiji kašalj" za Warriorse, ali ovako je glavno pitanje u Oaklandu - kako zaustaviti nezaustavljivog vođu Raptorsa, MVP-a finala iz 2014.

Veliki problem za Warriorse čine i povrede važnih igrača. Ne zna se kada će Kerr na raspolaganju imati Kevina Duranta i Andrea Iguodalu (povrijeđen je i Cousins) što dodatno otežava pronalaženje odgovora na gore pomenuto pitanje.

Kawhija Leonarda koji se davno afirmisao kao "crem de la creme" NBA lige i najbolji "dvojsmjerni" igrač, od ovog play-offa intenzivno porede i sa najboljim svih vremena, Michaelom Jordanom.

Igra na oba kraja terena, ekstremna hladnokrvnost, pa i proporcije šaka, stvari su koje su približile Kawhija Jordanu, a finalna serija pred nama bi mu mogla zacrtati mjesto u historiji NBA lige.

Kako će i ko zaustaviti Kawija Leonarda?

Leonard je drastično napredovao u ofanzivi i sada je igrač koji na konstantoj bazi može svakome u NBA za noć ubaciti 35-45 poena, pa je jasno da ga Warriorsi moraju zaustaviti. Naravno, u potpunosti ga sigurno neće moći zaustaviti, ali ga moraju barem "obuzdati".

Warriorsi ove sezone nisu igrali najbolje u defanzivi, ali će protiv Kawhija raditi ono što su radili protiv LeBrona tokom godina ili protiv Damiena Lillarda u finalu Zapada.

Jednostavno, Kerr mora osmisliti defanzivu koja će se pobrinuti da je lopta što rjeđe u rukama Kawhija Leonarda. Ne smije mu se dopustiti da u svakom napadu ima mogućnost igrati 1 na 1. Warriorsi će morati igrati na čvrstinu, ubaciti i pokoji prljavi trik kako bi onemogućili Leonarda da bira rješenja u napadu.

Ključ će ležati u tome da li će Warriorsi uspjeti pretvoriti Leonarda u "dodavača" i ne dopustiti mu da bira put do obruča. Također, Warriorsi će u odbrani morati puno pažnje obratiti na pick and roll.

Dakle, Leonard će vrlo vjerovatno biti udvajan češće nego ikada prije kako bi se natjerao na dodavanje otvorenim saigračima. Warriorsi će vjerovatno biti spremniji dopustiti pokoji otvoreni šut nego pustiti Kawhija da uđe u ritam.

Leonarda će na momente čuvati dvojica, pa možda i trojica, ali ko će biti primarni čuvar?

Kako bi se Kawhi izbacio iz ritma i izmorio, u toj ulozi će se morati mijenjati nekoliko košarkaša Warriorsa. Međutim, Kerrove opcije su limitirane.

Kevin Durant, o čijem se povratku u finalnoj seriji još uvijek nagađa, je jedan od onih koji uz visinu imaju dovoljno brzine i dovoljno dobar "rad nogu" da čuvaju Leonarda, a pri tome i zaštite obruč od krila Raptorsa.

Međutim, ne zna se kada će Kerr imati Duranta na raspolaganju, a ne zna se ni da li će moći računati na Iguodalu, barem u prvim mečevima.

Iguodali ide premalo zasluga za sve pobjede Warriorsa nad Cavaliersima s obzirom da je uglavnom on bio primarni čuvar LeBrona Jemesa, a sada je igrač koji bi najbolje mogao parirati Leonardu - u odbrani.

Iskusni Igoudala ima "dimenzije", a još uvijek i koliko-toliko hitrosti i vještine da se suprotstavi 201cm visokom i 105kg teškom Leonardu, ali je veliko pitanje kada će se i u kakvom stanju vratiti u finalnoj seriji.

Čuvati Leonarda bi mogao i Klay Thompson, ali je veliko pitanje da li je Kerr spreman rizikovati i ubitačnu napadačku opciju prepustiti opasnosti ulaska u problem sa ličnim greškama.

Samoprozvani najbolji defanzivac, Draymond Green jednostavno neće moći čuvati Kawhija Leonarda. Greenove lateralne kretnje nisu dovoljno dobre da bi on predstavljao veliku prepreku Leonardu, a gore od toga za Warriorse bi bilo to što bi njihov krilni centar vjerovatno svaku utakmicu finala imao velikih problema sa ličnim greškama.

Osim toga, Green će biti puno važniji za čuvanje "ničije zemlje" prilikom udvajanja na Leonardu.

Od ostalih defanzivnih opcija za Leonarda, tu su mladi Jordan Bell i Alfonzo McKinnie. Međutim, Kerr možda neće imati dovoljno hrabrosti njima prepustiti krucijalni zadatak.

Kada se sve sumira, povrede su osim za ofanzivu napravile veliki problem Kerru i Warriorsima i kada je odbrana na Leonardu u pitanju, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će šampioni riješiti isti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.