Pacersi i Pelicansi na završnom turniru NBA kupa, Haliburton je brutalan košarkaš
(AP Photo/Darron Cummings)

NBA turnir

Pacersi i Pelicansi na završnom turniru NBA kupa, Haliburton je brutalan košarkaš

M. Šljivak

Indiana Pacersi i New Orleans Pelicansi plasirali su se u polufinale NBA Kupa, turnira koji je ove sezone ubačen u raspored najjače košarkaške lige svijeta. Završni turnir igrat će se u Las Vegasu.

Indiana Pacersi pobijedili su na svom parketu Boston Celticse 122:112 i postali su prvi tim koji se plasirao u polufinale NBA Kupa.

Fenomenalan meč odigrala su ova dva tima i neizvjesno je bilo do samog finiša kada Celticsi u ključnim trenucima kod rezultata 103:103 jednostavno nestaju s parketa.

Čudesni Tyrese Haliburton ih je razbijao, imao je jako dobru pomoć saigrača, igralo se spektakularno od strane Pacersa koji su slavili pobjedu 122:112.

Haliburton je u ovom meču došao do prvog triple-double učinka u karijeri. Ubacio je 26 poena, 13 puta je asistirao i uhvatio je 10 skokova. Pogodio je 10 od 18 šuteva.

Oglasi

Imao je dobru pomoć ostatka ekipe Pacersa. Buddy Hield je ubacio 21 poena, Myles Turner 17 uz 10 skokova, a Mathurin je dodao 16 poena.

Kod Bostona nedovoljni su bili Jayson Tatum s 32 poena i 12 skokova, te Jaylen Brown koji je ubacio dva poena manje.

Pacersi u polufinalu turnira čekaju boljeg iz večerašnjeg meča Milwaukee Bucksa i New York Knicksa.

U Las Vegas putuje i ekipa New Orleans Pelicansa koja je kao gost savladala Sacramento Kingse rezultatom 127:117.

Kingsi su fenomenalno ušli u meč. Imali su čak 15 poena prednosti u prvoj dionici, ali su potom stali i Pelicansi su u ostatku meča konstantno imali prednost i nisu je ispuštali.

Oglasi

Nije domaći tim nikako uspio da okrene meč u svoju korist. Gosti su utakmicu priveli kraju i došli su do prolaza u polufinale.

Brandon Ingram je predvodio Pelicanse s 30 poena u ovom meču, Herbert Jones je dodao 23, a Jonas Valanciunas 18 poena i 11 skokova.

U poraženom sastavu De'Aaron Fox je ubacio 30 poena, a nije pomogao ni triple-double Domantasa Sabonisa. Litvanac je imao učinak 26 poena, 13 skokova i 10 asistencija.

Pelicansi će rivala saznati večeras kada se u Los Angelesu sastaju domaći Lakersi i Phoenix Sunsi.

Šta je NBA kup?

NBA je ove sezone odlučila u sezonu uključiti 'In-Season tournament', odnosno neku vrstu NBA kupa.

Oglasi

U njemu učestvuje svih 30 ekipa, a takmičenje se sastoji iz dva dijela. U prvoj fazi timovi su podijeljeni u šest grupa s po pet ekipa u sklopu konferencije kojoj pripadaju i svaki tim igra po četiri utakmice u grupi, dvije kod kuće i dvije u gostima.

U nokaut fazu idu najbolji timovi iz svake grupe i dva najbolja drugoplasirana tima. U završnici se igra samo po jedna utakmica, a završni turnir, polufinale i finale, igra se u Las Vegasu.

Novčane nagrade su velike. Svaki igrač koji je bio član četvrtinalista dobija o 50.000 dolara, polufinalisti 100.000 dolara, finalisti 200.000 dolara i igrači pobjedničkog tima po 500.000 dolara.

Na kraju će se dodijeliti i nagrada za najkorisnijeg igrača turnira, a bit će birana i idealna petorka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi