NBA liga u formatu od 22 tima završava regularni dio sezone, play-in za osmo mjesto?

Plan bi mogao biti usvojen u četvrtak

NBA liga u formatu od 22 tima završava regularni dio sezone, play-in za osmo mjesto?

NBA liga se sprema za povratak, ali vrh organizacije još treba ozvaničiti format u kojem će se sezona prekinuta zbog pandemije novog koronavirusa privesti kraju.

Sezona je prekinuta u momentu kada su ekipe uglavnom odigrale 64, 65 ili 66 od ukupno 82 utakmice regularnog dijela. Međutim, sve je izglednije da se zbog manjka vremena sezona neće okončati u tradicionalnom formatu i da timovi neće odigrati pomenuti broj mečeva.

Prema informacijama koje stižu iz SAD-a, u nastavak sezone neće ući svi timovi, već njih 22 (od 30). Sve utakmice do kraja sezone bi se trebale igrati u kompleksu Disneylanda u Orlandu, a takmičenje bi se nakon višemjesečne pauze trebalo nastaviti 31. jula.

Prijedlog o kojem će se uskoro donijeti odluka podrazumijeva 22 tima za finiš sezone i to 16 timova koji trenutno drže play-off pozicije, te šest timova koji su "unutar šest utakmica" od osme pozicije u svakoj od konferencija.

Ukoliko se NBA sezona nastavi u formatu od 22 tima, svi će odigrati po osam utakmica regularnog dijela kako bi se ustanovio poredak pred play-off.

Također, ukoliko na kraju regularnog dijela sezone razlika između osmog i devetog mjesta u jednoj konferenciji bude manja od četiri utakmice, igrat će se "play-in" za osmu poziciju i mjesto u play-offu. Naravno, riječ je još uvijek o planovima.

Ipak, format i plan za završetak sezone bi mogli biti potvđeni u četvrtak kada Upravni odbor NBA ima svoj video sastanak, prenosi novinar ESPN-a Adrian Wojnarowski.

Ukoliko plan bude zvanično odobren, ekipama koje već drže play-off mjesta u Orlandu će se pridružiti New Orleans, Portland, Phoenix, Sacramento i San Antonio iz zapadne konferencije, te Washington iz istočne.

Ako sve protekne po planu kompletna sezona bi se, prema pomenutom formatu, trebala završiti do 12. oktobra, što je mogući datum odigravanja eventualne sedme utakmice velikog finala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi