NBA odaje počast Davidu Sternu: svi klubovi do kraja sezone s crnim florovima na dresovima

Preminuo na Novu Godinu

NBA odaje počast Davidu Sternu: svi klubovi do kraja sezone s crnim florovima na dresovima

NBA liga odat će počast svom legendarnom komesaru Davidu Sternu koji je za Novu Godinu preminuo u New Yorku.

Svi NBA timovi će do kraja sezone na dresovima nositi crni flor u znak sjećanja na možda najznačajnijeg čovjeka u povijesti NBA lige. 

Punih 30 godina Stern je bio na čelu najjače svjetske košarkaške lige. Posao je preuzeo od Larry O'Briena, čovjeka po kojemu se danas zove trofej namijenjen NBA prvaku a za trajanja svog mandata uradio je mnoge velike stvari za NBA i košarku općenito.

Nadgledao je stvaranje sedam novih franšiza i šest relokacija klubova, blokirao je blockbuster razmjenu Chrisa Paula u Lakerse, a kroz tri desetljeća liga je postala znatno popularnija. Uveo je ograničenje klupskih potrošnji na plaće, takozvani 'salary cap', testiranje na doping, a bio je i glavni u stvaranju WNBA - ženske verzije NBA lige.

Odmah po odlasku u mirovinu 2014. godine primljen je u košarkašku Kuću slavnih. Iza sebe je ostavio ženu Dianne s kojom je u braku proveo 56 godina, kao i dvoje sinova, Erica i Andrewa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije