Nova sezona u bh. košarci treba da počne, a nosi sa sobom niz neregularnosti i kršenja propisa KSBiH

Generalni sekretar i komesar takmičenja u glavnoj ulozi

Nova sezona u najvišem rangu bh. košarke bi trebala početi narednog vikenda. No, da li već u ovom trenutku svjedočimo početku zasnovanom na nizu neregularnosti i grubim kršenjima propisa KS BiH?

Nova sezona u bh. košarci treba da počne, a nosi sa sobom niz neregularnosti i kršenja propisa KSBiH
Amer Čolan se nije proslavio na poziciji glavnog operativca KSBiH

Nakon što smo u ranijim objavama na našem portalu čitaoce redovno informisali o stanju u krovnoj kući bh. košarke, donosimo vam nove informacije vezano za početak nove košarkaške sezone u najjačem košarkaškom takmičenju u Bosni i Hercegovini.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Od ranije su poznate sve okolnosti oko završetka prošle sezone 2020/21. o čemu smo redovno izvještavali naše čitaoce.

Naime, prošle sedmice Košarkaški savez BiH je održao press konferenciju na kojoj su se obratili Generalni sekretar KS BiH, pojedini članovi UO, te stari i novi predsjednik KS BiH. Na toj konferenciji uglavnom su rezimirali sva dešavanja koja su bh. košarkaškoj javnosti uveliko poznata i uputili svojevrsne „vapaje za spas bh. klupske košarke“.

Nakon održavanja ove press konferencije koja je slobodno možemo reći bila samo uvod u glavni događaj, održan je neregularan ždrijeb parova za nadolazeću sezonu 2021/2022. Zašto neregularan? Košarkaška javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo da zna da su sve ove aktivnosti održane mimo svih regula Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, prije svega u režiji Generalnog sekretara KS BiH, koji očigledno zaboravlja svoje statutom utvrđene dužnosti, tj. da je tu samo da bi provodio odluke i zaključke prije svega Skupštine i Upravnog odbora KS BiH, kao i njihovih organa i tijela. Ne možemo se oduprijeti utisku da je izborom aktuelnog Generalnog sekretara KS BiH, bh. klupska košarka strmoglavo krenula da pada i da je dotakla samo dno i da prolazi kroz svoje najteže razdoblje, a kao dokaz toga su njegova bavljenja svim drugim pitanjima osim onim zbog kojih je tu ustvari. Tako je Generalni sekretar samoinicijativno prekinuo Prvenstvo BiH u obje kategorije u sezoni 2019/2020. zbog nastanka pandemije, iako smo svjedoci da je veliki broj košarkaških federacija čim su se stekli uslovi za to, nastavio sa takmičenjima, poštujući sve Covid-19 protokole. Dalje, isti taj Generalni sekretar je mnogo bure izazvao na kraju prošle sezone 2020/21. godina, koja je završila na način koji je svima već poznat. Također, Generalni sekretar se mnogo više brinuo o rješavanju ličnih sukoba koje je imao sa akterima bh. klupske košarke, pa je tako podnosio zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka koji su imali nacionalističke konotacije, te je nekoliko puta bio u verbalnom sukobu sa trenerom KK „Igokea“ Bajić Draganom, zatim bavio se pisanjima i javnim iznošenjem mišljenja pojedinih članova stalnih tijela KS BiH po društvenim mrežama i na taj način je nastojao skrenuti pažnju s gorućih problema u bh. klupskoj košarci. Zašto je bh. prvenstvo jedino u regionu koje nema generalnog sponzora? Zašto se ne nađe neki modalitet pomoći klubovima učesnicima u takmičenju pod okriljem KSBiH? Ovo su sigurno pitanja kojima bi se morao baviti Generalni sekretar, koji je prema Statutu između ostalog dužan da se brine o materijalno-financijskim sredstvima Saveza i odgovoran je za njihovo zakonito i racionalno korištenje. Iz ovoga proizlazi i obaveza Generalnog sekretara da uloži sve napore da privuče nove sponzore, pa bi možda ulaganjem njegove energije u te stvari, a ne gore navedene, „Prvenstvo BiH“ konačno dobilo prefiks ili sufiks u vidu imena određenog generalnog sponzora, što bi u ovim teškim vremenima znatno doprinijelo klubovima učesnicima u takmičenju.

Same okolnosti pod kojima se priprema nova sezona 2021/2022. u Prvenstvu BiH u obje kategorije su pune brojnih neregularnosti na koje ćemo ukazati u ovom tekstu. Dakle, ždrijeb je održan prošle sedmice i nakon nekoliko prolongiranja, konačno bi trebala početi i nova sezona u bh. najjačoj košarkaškoj ligi, dok se širom Evrope uveliko igraju košarkaška natjecanja po nacionalnim federacijama. No, hoće li početak sezone biti regularan? Na sjednici UO KS BiH održanoj 21.01.2021. godine odlučeno je da će Prvenstvo BiH u sezoni 2021/2022. brojati 16 ekipa i to je trenutno jedina aktuelna Odluka Upravnog odbora koja se odnosi na Prvenstvo BiH u sezoni 2021/22., a dokaz je izvod iz Saopštenja od januara 2021. godine.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Iako je Prvenstvo BiH u novoj sezoni 2021/22. trebalo da broji 16 ekipa, na način kako je završila prošla sezona u niži rang su izbačene ekipe KK „Igokea“, OKK „Spars“ i KK „Borac“, mada je i o ovome konačnu riječ trebao da donese Upravni odbor KS BiH, te su svoje učešće otkazale još ekipe HKK „Čapljina“ i KK „Bošnjak“ koji su razloge svog neigranja upravo opravdali činjenicom da zbog nesređenog stanja u bh. klupskoj košarci nisu u mogućnosti da potvrde svoje učešće u novoj sezoni. Reklo bi se logičan i očekivan potez, obzirom da se svi klubovi slobodno mogu nazvati taocima ovakve nesređene situacije. Treba reći da je i OKK „Čelik“ prvobitno iz istih razloga odbacio mogućnost učešća u novog sezoni, a sve zbog, dakle, haotičnog stanja koje vlada u bh. klupskoj košarci. Vrijedi napomenuti da su gotovo svi klubovi u pogonu i trenažnom procesu već više od dva mjeseca, da je za taj period trebalo izdvojiti novčana sredstva za plate igračima, stručnim štabovima, da su odigrali brojne prijateljske utakmice, organizovali turnire, sve s ciljem brušenja forme za novu sezonu, te da je odigravanje takvih utakmica zahtijevalo izdvajanje dodatnih finansija za troškove službenih lica, te je najmanje što klubovi trebaju da znaju, tačno vrijeme početka nove sezone, broj učesnika i sl., a sve kako bi se sklopili rosteri i kreirali budžeti za sezonu. Naravno, postoji obaveza i prema službenim licima, jer ista tokom pauze između dvije sezone posjećuju i brojne edukativne seminare kako bi i oni dočekali spremno novu sezonu. Gdje je odgovornost prema javnosti, publici, navijačima, zbog kojih se i igra ova najljepša igra pod obručima?

Pored, kako smo naveli Odluke UO od 21.01.2021. godine, trenutno ne postoji niti jedna važeća odluka koja se odnosi na novu sezonu 2021/22. Upravni odbor je morao usvojiti kalendar takmičenja, potom raspored takmičenja, odlučiti o sistemu takmičenja, te usvojiti Propozicije takmičenja za sezonu 2021/22. Također, Upravni odbor je trebao da imenuje i novog Komesara takmičenja, koji bi na tom mjestu naslijedio prošlogodišnjeg Komesara takmičenja Koredžija Nadira. Ovako izabrani Komesar takmičenja bi tek tada sačinio prijedlog „Liste delegata“, dok bi Sudijska komisija KS BiH sačinila „Listu sudija“, te bi ova dva prijedloga bila dostavljena Upravnom odboru KS BiH koji bi takve liste trebao da usvoji svojim odlukama. Tek provođenjem svih ovih radnji bi se stekli uslovi za izvršavanje žrijebanja parova za novu sezonu. Međutim, mimo svih dužnih i opisanih radnji, Generalni sekretar KS BiH je zakazao žrijebanje parova za 06.10.2021. godine, kojim je rukovodio predstavnik KS HB Bošnjak Božo u svojstvu Komesara takmičenja, kojeg, ponavljamo nije izabrao niti potvrdio Upravni odbor KS BiH.

Nakon žrijebanja parova, na e-mail adrese službenih lica (sudije i komesari) dostavljen je dopis od strane kancelarije KS HB u čijem prilogu je bio tzv. „Obrazac dostupnosti za sudije/komesare“ kojim je traženo da se isti „vrati nazad“ uredno popunjen u roku od 24 sata. Naravno, ništa tu ne bi bilo sporno da je takav obrazac donesen na osnovu odgovarajućeg pravilnika ili sličnog akta kojim se utvrđuju prava i obaveze službenih lica (sudija/komesara) i da je dostavljen od strane legitimno izabranog saveza, odnosno komesara takmičenja koji predstavlja taj savez, a koji će rukovoditi Prvenstvom BiH, obzirom da se po nacionalnom ključu svake sezone vrši rotacija na mjestu komesara takmičenja. Isto tako, kako nije usvojen kalendar takmičenja, zatim raspored za Sezonu 2021/22., nove Propozicije takmičenja, niti je imenovan Komesar takmičenja, niti su od strane UO KS BiH usvojene liste delegata i sudija, ne postoji niti pravilnik ni bilo koji drugi akt kojim su uređena prava i obaveze službenih lica, a na osnovu kojeg je donesen obrazac kojeg možete pogledati u galeriji.

No description available.

Dakle, sve dosadašnje radnje čijim provođenjem se priprema nova sezona 2021/22. u najvišem rangu bh. košarke, provedene su mimo svih propisa i pravila KS BiH, tačnije grubim kršenjima odredaba Statuta KS BiH i drugih internih akata KS BiH. Na klubove i službena lica se vrše pritisci od strane pojedinih tzv. „moćnika“ koji košarkaški sport koriste za lične obračune sa svojim neistomišljenicima i konstruktivnim oponentima, i koji na sve moguće načine pokušavaju prisiliti klubove i službena lica da učestvuju u Sezoni koja nije ni počela, ako prema svemu navedenom može ikako i početi, a takva bi bila zasnovana na brojnim neregularnostima.

Jednostavno, bh. košarkaška javnost je na ovaj način morala biti upoznata sa jedinom i pravom istinom, i na kraju logičnim se nameće pitanje: „Ima li smisla igrati ovakvu ligu i za čije interese je igrati?

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (7)

Ima li išta regularno tu? Makar građevinska za prostorije....

ZIVIOrodjo

Koja seljačka politika.Ispada da je KS BiH kriv što klubovi nisu igrali finalni turnir a ne spomenuta trojka.Trebalo ih je poslati ne samo u niži rang nego i zabraniti igranje u ABA ligama.To se moglo postići zato što klubovi iz ABA lige igraju u kontinentalnim takmičenjima.Ne postoji zemlja u Svijetu gdje klubovi sami sebi prave raspored igranja u zvaničnim takmičenjima.

Humac

Kad moze Italija jednog velikana virtusa izbaciti,pamprije dvije sezone grcka olympiakosa velikani evropske kosarkse ,mogu i nasi navedena 3tima u nizi rang poslati i cao,,nigdje nema da timovi odbiju nastupati kad im se cefne(tj kad osiguraju aba ligu i 2aba ligu). Izbaciti i tacka

user1597698961

Haha koji clanak placeni. Ljudi odbili igrat zavrsnicu prvenstva i sad kukaju. Nek plate kazne i nek ih vrate u takmicenje, a sirokom titula prvaka od prosle godine

Salgijica

Jel ovaj clanak naručen iz prostorija Sparsa ili Igokee

Milfhunter

Isto sam pomislio. Vidi se i po pisanju i duzini da je naručeno i poslano od negdje.

Farense

Pa zar ne vidite svojim ocima da hoce rasturit BiH .Pokusavaju na sve moguce nacine...

Baco
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.