Nowitzki se večeras upisuje u NBA historiju

Počinje 21. sezonu

Nowitzki se večeras upisuje u NBA historiju

Legendarni njemački košarkaš Dirk Nowitzki u noći sa četvrtka na petak bi trebao ispisati stranice historije.

Košarkaš Dallas Mavericksa nije odigrao nijednu utakmicu ove sezone zbog problema sa povredom, a večeras bi se to trebalo promijeniti jer bi trebao zaigrati protiv Phoenix Sunsa čime će za njega i zvanično početi 21. NBA sezona.

Nijemac će na taj način srušiti rekord legendarnog Kobeja Bryanta koji je u jednom klubu (Los Angeles Lakersima) proveo 20 sezona.

Podsjetimo, Dirk je ljetos operisao lijevi članak i zbog toga ga na terenu nema već mjesecima, a pred debi u novoj sezoni kaže da će mu trebati malo vremena da se navikne.

"Ritam će biti težak. Posljednju NBA utakmicu odigrao sam na kraju trećeg mjeseca. Niko ne može uzeti pauzu od sedam-osam mjeseci, vratiti se i odigrati odlično. Trebat će mi neko vrijeme da se naviknem igrati protiv NBA igrača. Pogotovo zbog brzine u današnjoj košarci. Vjerojatno će mi trebati nekoliko utakmica da se naviknem, ali vidjet ćemo kako će ići. Više ne igram 30 minuta po utakmica. Tu i tamo uđem, pa ću vidjeti kako će ići", poručio je Dirk.

Nowitzki kroz brojke

Legendarni Nijemac danas ima 40 godina, a tokom karijere je ostvario toliko uspjeha da ih je teško pobrojati u jednom tekstu, ali izdvojit ćemo one najvažnije.

Dirk je bio NBA šampion 2011. godine, a iste godine je bio i MVP finala. Na All-Star meču je igrao čak 13 puta, četiri puta je biran u najbolju petorku NBA lige, pet puta u drugu najbolju i tri puta u treću...

U NBA je došao 1998. godine, a najefikasnija sezona mu je 2005/06 kada je prosječno bilježio 26,6 poena po meču. Kada je u pitanju play off, igrao ga je čak 15 puta, a najbolji je bio 2002. godine kada je bilježio 28,4 poena po meču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi